‘Waarom komen er zo vaak telefoons voor in thrillers en horrorfilms?’

‘Telefoons kunnen op veel manieren worden ingezet om ons de stuipen op het lijf te jagen,’ zegt Patricia Pisters, hoogleraar Mediacultuur en Filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Zoals zo vaak was Hitchcock een van de eerste regisseurs die dit haarfijn aanvoelde en de telefoon een hoofdrol gaf in Dial M for Murder (1954). Wanneer Grace Kelly de telefoon opneemt, zien wij ineens de moordenaar achter haar staan die haar met haar sjaal probeert te wurgen.’ Voorafgaand aan het mobiele tijdperk was het telefoonsnoer zelf ook heel bruikbaar als moordwapen. In het horrorgenre en de slashermovie die vanaf de jaren '70 in opkomst was, zie je dat vaak. Een doorgeknipt telefoonsnoer is 'very bad news': in Friday the 13th (1980) en My bloody Valentine (1981) stijgt de spanning ten top doordat je weet dat het slachtoffer alleen en kwetsbaar is en geen hulp meer kan inroepen. Scream (1996) en When a Stranger Calls (1979) zijn gebaseerd op het gegeven dat een stem veel macht kan uitoefenen. Vaak laat de moordenaar merken dat hij zijn slachtoffer kan zien zonder dat hij zelf zichtbaar is. De telefoon kan ook aanzetten tot onheilspellende gebeurtenissen en acties, alsof er een hypnotiserende en zelfs bezeten werking vanuit gaat, zoals in de Koreaanse film Phone (2002). Nog een eigenschap is dat het apparaat berichten door kan geven van dubbelgangers en geesten, zoals in David Lynch’ Lost Highway (1997).  

Bron(nen):   Folia Web       

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Genuine_Defector

    Hoogleraar Mediacultuur en Filmwetenschappen…
    Ewf. Okee. Je moet wat. Ligt in de hoek van vrijetijdswetenschappen.

    Ik begrijp niet zo goed waarom we hier hoogleraren voor nodig hebben? Zal wel aan mij liggen. Misschien mis ik iets. Mooi verder hoor, zo’n onderzoek naar telefoons in de film. Daar is verder niets mis mee, maar is dat niet meer iets voor hobbyisten om uit te zoeken?

    Nou ja, één van mijn favoriete telefoonscenes:
    http://www.youtube.com/watch?v=-Q-ndkQH8gA

  2. Loobs

    Ja, en het mobiele tijdperk stelt makers van thrillers nu voor ‘n probleem – mobieltjes (en het netwerk) zijn opeens opvallend afwezig als het slachtoffer aan dreiging is overgeleverd. Andere regisseurs grijpen ook weer terug naar het pre-mobiele tijdperk. Want de spanning is er snel af als je effe 112 kan bellen.

Reacties niet toegestaan