‘Tango Máxima’: de mooiste tango-films in EYE

 

Vlak voor de troonswisseling staat EYE 2 dagen in het teken van de tango.

Op zondag 28 april draaien 2 filmklassiekers: The Tango Lesson van Sally Potter (1996) en Tangos, el Exilio de Gardel  van Fernando Solanas (1985).

The Tango Lesson - Sally Potter - 1996 - sallypotter.com
The Tango Lesson – Sally Potter – 1996 – sallypotter.com

In een gratis, continue projectie in de Arena is Spurs of Tango van Henri Plaat (1980) te zien: een korte compilatie, opgenomen in verschillende Zuid-Amerikaanse landen, op zoek naar plekken die nog de sfeer oproepen van de originele tango-muziek. Zonder camerabewegingen maakte Plaat opnames van wat zich op straat voordoet. De vlakverdeling en kleur bepalen het beeld, de sfeer is ontnuchterend. In 1981 werd Spurs of Tango bekroond met een Gouden Kalf voor de Beste Korte Film.

Op maandag 29 april draaien 3 films uit 2012 – de Argentijnse animatiefilm Ánima Buenos Aires van María Verónica Ramírez, de franstalige Belgische film Abrazo Desire van Maurice Amaraggi & Françoise Lerusse en het Frans/Belgisch komisch drama Tango Libre van Frédéric Fonteyne – en een compilatieprogramma. Ook is er een tangosalon met live muziek van Cuarteto Santiago & Friends. Muziek en dans zijn gratis. Vanaf 21.00 uur gaan de tangodansers de vloer op.

 

Santago Cimadevilla - Cuarteto Santiago & Friends - tango
Santago Cimadevilla – Cuarteto Santiago & Friends

Op 30 april is EYE de hele dag gesloten.

Bron(nen):   EYE