American Hustle en Gravity leiden Oscarnominaties

De misdaadkomedie American Hustle en het sf-epos Gravity zijn de koplopers in de race om de Oscars dit jaar. Beide films hebben donderdag tien nominaties in de wacht gesleept en maken kans op prijzen in de belangrijkste categorieën.

Voor American Hustle zijn alle hoofdrolspelers genomineerd. Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Christian Bale maken alle vier in verschillende acteurscategorieen kans op beeldjes. Voor Gravity is hoofdrolspeelster Sandra Bullock genomineerd. Zij speelt een astronaut die in de ruimte verdwaalt als zij losraakt van haar moederschip.

Beste acteur

In de categorie beste acteur moet Christian Bale het onder meer opnemen tegen Leonardo DiCaprio en Matthew McConaughey. DiCaprio maakt kans op een prijs voor zijn vertolking van beurszwendelaar Jordan Belfort in de zwarte komedie The Wolf of Wall Street. Hiervoor maakt regisseur Martin Scorsese ook kans op een beeldje.

Matthew McConaughey is genomineerd voor zijn rol als aidspatiënt in Dallas Buyers Club. Ook zijn tegenspeler Jared Leto die een travestiet speelt heeft een nominatie ontvangen voor beste bijrol. Bij de actrices valt verder Judi Dench op. Zij maakt kans op een beeldje voor haar rol in Philomena, over een bejaarde vrouw die op zoek gaat naar haar zoon die vroeger door de katholieke kerk is verkocht.

In de categorie beste buitenlandse film zijn twee films met een Nederlands tintje genomineerd. Het Belgische The broken circle breakdown is gecoproduceerd door het Nederlandse Topkapi Film. En de Palestijnse inzending Omar is geregisseerd door de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad