Alfamannetje verdwijnt uit de film

Het alfamannetje in films zoals 'Rambo', 'Die Hard' en 'Rocky' is een uitstervend ras. De alfaman druipt minder van het bloed, maar wordt vervangen door de charmante meesterdief, zoals George Clooney’s ‘Danny Ocean’, of de intelligente professionele CIA-agent, zoals Matt Damon’s ‘Jason Bourne’.

De top vijf van de populairste films tot dusver dit jaar zijn: 'Alice in Wonderland ', 'Toy Story 3', 'Shrek Forever After','Twilight Saga Eclipse' en 'Inception": niet direct  beelden van de ultra-mannelijke man. Vijftien jaar geleden was de nummer 1 'Independence Day', vijf jaar daarvoor 'Terminator 2' en nog vijf jaar daarvoor 'Top Gun'.

Is deze verschuiving het gevolg van de emancipatie? Dat is één van de mogelijke verklaringen. Uit onderzoek van het online Face Research Laboratory van de University of Aberdeen blijkt inderdaad dat de meerderheid van de vrouwen zich meer aangetrokken voelt tot mannen met vrouwelijke kenmerken. Hollywood maakt film die vrouwen aanspreken, want zij zijn de belangrijkste consumenten en zij willen sterke vrouwen zien.

Volgens Dr. Paul Dobransky, psychiater en auteur van 'The Masculinity Code', wordt het voor jongens steeds moeilijker om in contact te blijven met hun eigen gevoel van mannelijkheid door het ontbreken van een sterke vaderfiguur, o.a. door het aantal echtscheidingen, langere werktijden, ...  Maar de ultramannelijke man is niet verdwenen volgens Dobransky: hij is in ontwikkeling.

Datingexpert en auteur van 'The Chase', Samantha Brett, vindt daarentegen dat het aantal films met vrouwen die achter nerds aanzitten niet in verhouding staat tot de werkelijkheid. Vrouwen hebben volgens haar de 'aangeboren neiging om zich het meest veilig, beschermd en sexy te voelen in het gezelschap van een man die ervoor zorgt dat ze zich op-en-top vrouw voelt: dat zit in ons DNA!'. 

Lees ook: Je kunt beter maar geen echte man zijn

Bron(nen):   FOX News  WIK