Grote Stanley Kubrick-expositie strijkt neer in Parijs

Verschillende Franse media berichten dit weekend over de grote Stanley Kubrick-expositie die van 23 maart tot en met 31 juli in het Cinémathèque in Parijs is te zien.  Het is een veelomvattende tentoonstelling over misschien wel de grootste en in ieder geval de veelzijdigste cineast ooit.

Dat de expositie er kwam, is in grote mate te danken aan de weduwe Kubrick, de Duitse actrice Christiane Harlan en aan haar broer, regisseur en producent Jan Harlan. Zij stelden Kubricks archief beschikbaar aan het filmmuseum in Frankfurt, zodat de samenstellers konden beschikken over al zijn aantekeningen en filmplannen, maar ook de kostuums, zoals de apenpaken uit 2001: A Space Odyssey. 

Voor de expositie is bijna 1000 vierkante meter ingeruimd, waarin film voor film aan bod komt en de bezoeker middels interactieve installaties en grote maquettes de mogelijkheid krijgt zich in het filmdecor te wanen en zo inzicht te krijgen in het technisch vernuft van Kubrick. Veel aandacht is er ook voor de films die er nooit kwamen en daarmee een cultstatus bereikten, zoals de film over Napoleon waar Kubrick van 1968 tot 1973 aan werkte. 

De tentoonstelling is sinds 2005 op wereldtournee, en deed onder meer Berlijn (2005) en Melbourne (2006) aan. Even was er sprake van dat ook Rotterdam in het programma werd opgenomen, maar uiteindelijk ging de eer voor de Benelux naar Gent (2006-2007). De Franse editie is uiteraard een prima excuus om weer eens 'springtime in Paris' te beleven. Wie echter minder goed in vrije tijd en/of financiën zit, kan de uitstekende, tweetalige site bezoeken. 


Stanley Kubrick (1928-1999) - zelfportret eind jaren veertig

Lolita (1962)

The Shining (1980)

Eyes Wide Shut (1999)

Bron(nen):   Cinémathèque  L'Express  Telerama