Vanwege deze fout kijkt echte undercoveragent niet meer naar Undercover

Gisteravond is het derde seizoen van Undercover van start gegaan. De populairste serie van de lage landen verhaalt over de spannende avonturen van een undercoveragent. Een echte 'uca' is echter in het tweede seizoen afgehaakt.

Antwerpenaar Vic Thiefs (pseudoniem) was jarenlang undercoveragent en schreef een boek over zijn belevenissen. Hij keek ook de serie Undercover met de Vlaamse acteur Tom Waes (Bob Lemmens) en de Nederlandse Frank Lammers in de hoofdrol (crimineel Ferry Bouwman).

Daarover zegt hij tegen HLN: “De verhaallijn van het eerste seizoen met de xtc-bende van Ferry vond ik oké. Bij het tweede seizoen ben ik afgehaakt toen Tom Waes een andere undercoveragent verklikte die in het café van de manege werkte. Zolang het Belgische undercoverteam bestaat, is nog nooit iemand overgelopen en is nog nooit een undercoveragent door een collega verraden.” 

“De verhaallijn van het nieuwe, derde seizoen is ongeloofwaardig. Undercoveragent Tom Waes gaat samenwerken met zijn vroegere target Ferry om in een drugsbende te infiltreren. Ik heb de reeks weer niet uitgekeken, ondanks de knappe acteerprestaties en de prachtige fotografie.”

Een nummer
Over de Nederlandse zaak waarbij een undercoveragent suïcide pleegde tijdens een operatie zegt hij nog: “Deze week is een rapport verschenen over de fouten die door de Nederlandse politie in die zaak zijn gemaakt. Dat rapport kan het best ook door undercoverdiensten buiten Nederland worden gelezen. Ik wijs niemand met de vinger, maar de opvolging en omkadering kunnen beter. Voor veel bazen ben en blijf je een nummer. Alpha 73 in mijn geval. Zij voelen zelden aan wanneer een undercover last heeft van posttraumatische stress, van paranoia of zelfs van een simpele alcoholverslaving. ‘Het zal wel aan uw persoonlijkheid liggen’, is de uitleg dan. Terwijl de undercover die alcoholverslaving wel heeft opgelopen tijdens een operatie op een marginale camping waar bewoners elke dag een bak bier verzetten.”

Bron(nen):   HLN