Miljonair laat documentaire maken van zijn dood

Eerder stelde WIK al: 'de dood wordt een publieke aangelegenheid'. En dat blijkt ook het geval bij het overlijden van miljonair en hotelier Peter Smedley (71). Smedley leed aan een progressieve neurologische aandoening en vertrok in alle discretie naar een Zwitserse kliniek om zich te laten bijstaan bij zijn zelfdoding. Pas een paar dagen later kregen zijn vrienden - waarvan sommigen niet eens wisten dat hij ziek was - een afscheidsbrief. Bij een herdenkingsdienst stond hen een nog grotere verrassing te wachten: een filmploeg van de BBC liet een documentaire zien over Peter's laatste uren.

De documentaire 'Choosing to die' van Sir Terry Pratchett wordt maandag 13 juni om 21 uur uitgezonden op BBC2. Hiermee wilde Peter Smedley een bijdrage leveren aan het veranderen van de wet voor hulp bij zelfdoding. Het liefst was hij thuis gestorven, maar dat kan niet in Engeland. Nu moest hij er eerder een eind aan maken, omdat hij anders misschien niet meer in staat was om naar Zwitserland te reizen.

De documentairemaker is ook een voorstander van hulp bij zelfdoding, sinds bij hem een vroege vorm van Alzheimer werd vastgesteld. Hij pleit voor een doe-het-zelf-suïcide-kit, die artsen voorschrijven en waarmee mensen thuis omringd door hun geliefden hun leven kunnen beëindigen op een door henzelf gekozen moment.

Bron(nen):   The Daily Telegraph