Film voor apen

Rachel Mayeri uit Los Angeles heeft een film gemaakt voor apen: 'Apes as family'. De film toont 2 schermen: rechts zie je een soort van chimpansee-soap met mensen die als chimpansee verkleed zijn en links zie je de reacties van echte chimpansees op het op tv vertoonde drama. Het is een origineel idee, maar hoe moet je de reacties van de chimpansees interpreteren?

De eerste nep-aap ziet er qua uiterlijk goed uit, maar zijn gedrag is niet dat van een chimpansee. Later in de film gaat hij hossen met mensen in een apenpakkie uit de feestwinkel. Wat moeten de apen uit de Edinburgh Zoo daarvan denken?

Dat hangt ervan af. Meestal lijken ze het tv-scherm te negeren. Soms zitten ze er even voor en lijkt het alsof ze de beelden bestuderen. Wat gaat er op dat moment door hun hoofd? Wie zal het zeggen? Misschien dat dit iets zegt over de gemoedsgesteldheid van een mannetje: zijn penis zwiept en spuit in het rond. Maar dit gebeurt 'toevallig' op het moment dat een loops vrouwtje naar binnen komt. Het lijkt waarschijnlijker dat hij op haar reageert dan op de film.

Om teleurstellingen te voorkomen: het bronstige mannetje is op de video niet te zien.

Bron(nen):   New Scientist