‘Nova Zembla barst van de knullige fouten’

De film van Reinout Oerlemans moet het mogelijk meer hebben van 3D, Doutzen Kroes en de combinatie van die 2, maar toch. De Groningse hoogleraar Louwrens Hacquebord meent dat de speelfilm Nova Zembla van Reinout Oerlemans boordevol onjuistheden zit. De film van Oerlemans is gebaseerd op de legendarische zeereis in 1596 van de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz langs de kust van Nova Zembla, in diens poging een noordelijke doorvaart naar het Verre Oosten te vinden.
Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum in Groningen, maakte in 1992 deel uit van een Russisch-Nederlandse expeditie die onderzoek deed naar de resten van het Behouden Huys. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens de hoogleraar klopt het beeld van de bemanning van geen kant. In de film is het een groep rauwe kerels die zuipen en hoereren, maar in de werkelijkheid had Barentsz gekozen voor geschoold personeel, voor geletterde en getrouwde mannen. Er heerste discipline en doorzettingsvermogen in het Behouden Huys.

Een andere misser is het in beeld brengen van het poolgebied. 'Je ziet de bemanning in augustus naar een sterrenhemel kijken', dat kan dus helemaal niet volgens Hacquebord, 'het is dan poolzomer en 24 uur per dag licht.' Zo kan de professor nog wel even doorgaan, schrijft de Leeuwarder Courant