‘Shame’: de beproeving van een seksverslaving

Shame is de nieuwste film van experimenteel filmmaker Steve McQueen (1969, UK) over Brandon (Michael Fassbender), die een seksverslaving heeft. Eerst is het nog 'lang leve de lol', maar gaandeweg wordt het seksueel gedrag van Brandon steeds ontremder en kan hij het niet meer laten. Daarin vertoont het toch de kenmerken van een verslaving. Hoe meer hij gebruikt van het 'middel', hoe minder hij ervan geniet en hoe meer het een beproeving wordt. Fassbender praat er niet over, maar je voelt de pijn. 


Duidelijk wordt ook dat zijn probleem te maken heeft met het niet kunnen aangaan van een diepe emotionele band. De enige die hem op een onbewaakt moment tot tranen weet te roeren is zijn jongere zusje Sissy als zij in een club 'New York, New York' zingt. Sissy draagt ook letterlijk haar littekens met zich mee en zegt daarover in de film: 'We zijn geen slechte mensen, we hebben een slecht verleden.'

De existentiële eenzaamheid, de onthechting en de innerlijke leegte weerspiegelen zich in de schitterende beelden van een desolaat nachtelijk New York. In één van die scènes zien we Brandon na een ruzie afglijden in de stad. Als een junk die zijn shot nodig heeft, struint hij door steegjes, donkere kroegen en seksclubs om zijn behoeftes te vervullen.

Foto: New Zealand Listener

Bron(nen):   New Zealand Listener