Moeder van slachtoffer seriemoordenaar Dahmer spreekt zich uit: ‘Hoe kon Netflix dit doen?’

De Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer is in no time de best bekeken serie ooit van de streamingdienst. Tegelijkertijd komt er veel kritiek: de moordenaar zou worden verheerlijkt en er is te weinig aandacht voor de slachtoffers. Een moeder spreekt zich uit.

De serie, voluit Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story geheten, toont zonder scrupules alle gruwelijkheden van de seriemoordenaar: afgehakte hoofden, verkrachtingen en vooral de alles doordringende lijkgeur komt bijna door je beeldscherm de kamer binnen.

Uiteindelijk wist Dahmer zeventien veelal zwarte jonge mannen te vermoorden. Veel van de nabestaanden zijn van mening dat Netflix te weinig eer doet aan de slachtoffers. En erger: ze zijn vooraf niet eens op de hoogte gesteld van de serie.

Tony Hughes
De moeder van Tony Hughes, een van de vermoorde mannen, vertelt nu aan The Guardian dat ze niet begrijpt hoe de serie ooit gemaakt heeft kunnen worden. Een van de afleveringen focust op haar dove zoon van 31 die in 1991 door Dahmer werd vermoord. Ze zegt echter dat dit op een andere manier gebeurde dan in de serie te zien is.

"Ik snap niet hoe ze dit kunnen doen", zegt Hughes, nu 85 jaar oud. Ze vindt het nog altijd moeilijk om over de moord op haar zoon te praten. "Ik begrijp niet dat ze onze namen kunnen gebruiken en al die informatie zomaar naar buiten kunnen brengen."

Ze voegt zich daarmee bij een groep van nabestaanden die in het verweer komen tegen de verfilming van de gebeurtenissen in het Amerikaanse Milwaukee. Behalve dat de moorden zijn gedramatiseerd is de belangrijkste kritiek dat de nabestaanden niet zijn geïnformeerd.

Pas na release
Een neef van slachtoffer Errol Lindsey schreef op Twitter dat zijn familie er pas achter kwam dat er een serie over Dahmer was gemaakt toen die op 21 september op Netflix verscheen.

Netflix is niet verplicht om de familie van de slachtoffers te informeren, omdat de gebeurtenissen in de serie allemaal openbaar zijn, maar de manier waarop het is gedaan brengt het trauma weer boven bij de nabestaanden, schrijft de neef van Errol Lindsey nog. De zus van Lindsey schreef dat de serie 'wreed en roekeloos' aanvoelde.

Dahmer werd in 1992 veroordeeld tot levenslang maar werd twee jaar later - hij was toen 34 - doodgeslagen door een medegevangene.

Bron(nen):   The Guardian