Dominee Gremdaat beschuldigt oud-voetballer in HLF8: ‘Homohaat komt van jou en andere moslims’

Dominee Gremdaat is vaste gast bij de talkshow HLF8 en gooit af en toe de knuppel in het hoenderhok. Gisteravond was het flink raak, toen er gediscussieerd werd over het weigeren van de OneLove-aanvoerdersband door Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcu.

Gremdaat, het alter ego van de 76-jarige Paul Haenen (en stemacteur van Bert bij Bert & Ernie), onderbreekt het gesprek: “Is het ook niet juist fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt? Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is en dat ze allemaal een bandje dragen en dat ze daarna homo’s in elkaar slaan.”

Het standpunt van Kökcu is nu in ieder geval duidelijk volgens de TV-dominee. “Ik vind het juist wel goed dat hij het niet draagt en dat je meteen weet: daar komt de homohaat vandaan. Laten we elkaar geen mietje noemen en daar helder in zijn.”

Wanneer oud-voetballer Anouar Diba vraagt waar de homohaat dan vandaan komt volgens Gremdaat, antwoordt hij: “Van jou, onder anderen. Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan. En van streng evangelische mensen komt homohaat. Het is wijdverspreid en dat moet naar voren komen.”

Diba haalt op zijn beurt de Joden erbij en zegt daarna: “We weten nu ook waar discriminatie vandaan komt. Ik ga die discussie met die meneer achter mij niet voeren, omdat het niet mijn niveau is.” Dominee Gremdaat besluit: “Ik heb liever dat in de hele voetbalwereld duidelijk wordt waar de haat vandaan komt, waar de haat van de hooligans vandaan komt, en dat daar iets aan gedaan wordt. Met schijntolerantie schiet je niets op.”

Zie hier de gespannen discussie in de live-uitzending van HLF8 met onder anderen Jack van Gelder en Gregory Sedoc en gespreksleider Hélène Hendriks: