Robert Vuijsje (Alleen Maar Nette Mensen) met dood bedreigd

Robert Vuijsje is de schrijver van het boek  'Alleen Maar Nette Mensen'. Het boek deed al het nodige stof opwaaien en werd racistisch en seksistisch genoemd. Nu is er dus de film en lijkt het hek van de dam. David, de hoofdpersoon, is een verwend Joods joch uit Oud-Zuid en valt op zwarte vrouwen met dikke borsten en billen ´die dichter bij de natuur staan dan de blanke chicks van het Barlaeus gymnasium´. De film schetst een karikatuur van Creolen in de Bijlmer én van de hypocrisie van de ´nette mensen´ van Oud-Zuid. Hilarisch, oppervlakkig, kolder, ... Even wordt de sfeer grimmiger en denk je dat het de Joodse flierefluiter nog gaat dagen dat het menens is, maar nee: al gauw volgt het onwaarschijnlijke happy end in de vorm van een wulpse Surinaamse die wel salonfähig is. Vanavond zou Vuijsje geïnterviewd worden door Guilly Koster op Radio Mart, maar nadat dit gisteren aangekondigd werd, kreeg de in Zuidoost populaire lokale omroep veel boze telefoontjes. Later werd het radiostation opgebeld door luisteraars die aankondigden de schrijver 'een kopje kleiner' te zullen maken. Omdat Radio Mart de veiligheid van Vuijsje niet kan garanderen, is besloten om het interview vanavond niet in de studio in de Tweede Sweelinckstraat op te nemen. ,,Ik wil de uitzending toch maken'', zegt Koster. ,,Het is ook een kutfilm als je zwart bent, maar dat betekent nog niet dat je niet het recht hebt om hier een film over te maken.''

Bron(nen):   AT5      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Amber Bosma

  Waarom staat er een punt na garanderen (laatste alinea)? En wie is Koster? Misschien handig om hem eerst voor te stellen alvorens hem te citeren?

 2. herstx

  Het citaat van deze Koster (?) is ook volslagen onbegrijpelijk.

  • Redactie Welingelichte Kringen

   Ik zou het als Surinaams Creoolse vrouw op zijn zachtst gezegd niet leuk vinden om zo karikaturaal afgeschilderd te worden, maar dat wil nog niet zeggen dat niemand een film mag maken waarin een karikatuur geschetst wordt van Creoolse vrouwen.
   Chantal Caes

   (in antwoord op herstx)
 3. Bert Hilhorst

  Die Robert lacht voorlopig niet meer in zijn vuistje, die dacht met zijn Joodse achtergrond ongestraft de zwarte medemens te kunnen beledigen.

Reacties niet toegestaan