10 landen met de grootste goudvoorraden

Goud is goed in ongewisse tijden. Centrale banken kopen het vooral als het economisch klimaat onzeker is. Er gaan stemmen op dat landen van de eurozone maar hun goudvoorraden moeten aanspreken als onderpand voor hun staatsschulden en om de rente op uitgifte van staatsobligaties laag te houden. De World Gold Council schat dat centrale banken in 2012 500 ton goud hebben gekocht tegenover 465 ton vorig jaar. De goudreserves in de wereld bedraagt in december totaal 31.491 ton. Dit zijn volgens de World Gold Council de tien landen met de grootste goudvoorraad: 1. Verenigde Staten Officiële goudvoorraad: 8.133,5 ton Percentage buitenlandse reseves in goud: 76,1% 2. Duitsland Officiële goudvoorraad: 3.391,3 ton Buitenlandse reserves in goud: 73,2% 3. Italië Officiële goudvoorraad: 2.451,8 ton Buitenlandse reserves in goud: 72,5% 4. Frankrijk Officiële goudvoorraad: 2.435,4 ton Buitenlandse reserves in goud72 % 5. China Officiële goudvoorraad: 1.054,1 ton Buitenlandse reserves in goud: 1,7 % 6. Zwitserland Officiële goudvoorraad: 1.040,1 ton Buitenlandse reserves in goud: 11 % 7. Rusland Officiële goudvoorraad: 934,9 ton Buitenlandse reserves in goud9,8 % 8. Japan Officiële goudvoorraad: 765,2 ton Buitenlandse reserves in goud: 3,3 % 9. Nederland Officiële goudvoorraad:  612,5 ton Buitenlandse reserves in goud: 60,3 %* 10. India Officiële goudvoorraad: 557,7 ton Buitenlandse reserves in goud: 10,3 % *Iets meer dan de helft van het goud van De Nederlandsche Bank ligt opgeslagen bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York. Verder ligt 20% bij de Canadese centrale bank in Ottawa, bijna 20% ligt in Londen en slechts 11% ligt bij DNB in Amsterdam.

Bron(nen):   Business Insider      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DutchBag

  In zware tijden wordt het geld niet overhandigd aan de rechtmatige eigenaar. Onhandig om het in een ander land te plaatsen (in Duitsland neerzetten zou ik me overigens nog voor kunnen stellen, is Nederland economisch gezien toch redelijk afhankelijk van).

  De Duitsers zelf hebben hun goud ook grotendeels ergens anders staan en willen dit nu controleren( http://www.cnbc.com/id/49540593/The_Germans_Are_Coming_for_Their_Gold en http://rt.com/business/news/germany-gold-reserves-check-472/). Inmiddels zijn er ook al andere landen die Duitsland volgen, verbaast me daar in NL nauwelijks wat over te horen.

  -Mss kunnen jullie daar wat mee van de Wel.nl redactie?-

  Maar ja, ook is twijfelachtig hoeveel goud er nu precies is en of het daar allemaal is. Aangezien er geen echte controles zijn geweest zou er goud op een creatieve manier bij bedacht kunnen worden om geld/waarde te creëren. De VS acht ik daartoe zeker in staat.

  • Karel Kritisch

   Uit je opmerking maak ik uit dat je geen enkel benul hebt wat er speelt. Er is geen goudstandaard of iets dergelijks. De FED drukt gewoon dollars.. daar heeft het goud niets mee van doen..Fiatgeld, oftewel vertrouwen in papier.

   (in antwoord op DutchBag)
   • Heldoppantoffels

    Overigens is de FED (Federal Reserve) geen overheidsinstantie zoals de naam haast suggereert. Eigendom en daarmee het merendeel van de macht in de VS, is in private handen. Naar mijn mening een zeer ongewenste situatie.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
   • DutchBag

    Maar deze valuta wordt toch steeds zwakker omdat de “petrodollar” steeds vaker vervangen wordt?

    (in antwoord op Karel Kritisch)
 2. Erik van Hattum

  Terughalen die meuk.
  http://www.brengonsgoudthuis.nl/

 3. Cor

  Duitsland wilde hun voorraden controleren welke bij de FED ligt
  opgeslagen, zij kregen het niet te zien omdat de veiligheid in gevaar
  zou kunnen komen. Ze waren daadwerkelijk daar bij de FED maar kregen
  geen toestemming. Zitten ze nu werkelijk te slapen in Europa? Er is een
  gedachtegang dat het goud er gewoon niet meer is, ook het Nederlandse
  goud niet.Ik vertrouw gewoon die FED en ook de banken niet.

Reacties niet toegestaan