Waarom de rijken steeds rijker worden

Het was een opgewekte Prinsjesdag. Bijna iedereen gaat er op vooruit volgend jaar. Maar de een wel iets meer dan de ander concludeert RTL Nieuws.

De onderzoeksredactie vergeleek verschillende inkomensgroepen op basis van cijfers van het CBS. Daaruit komt naar voren dat het verschil tussen de hoogste en laagste inkomens steeds groter wordt, onder meer omdat twee procent meer inkomen bij een hoog salaris nu eenmaal een groter bedrag is dan bij een laag salaris.

Daardoor nemen vooral onder werkenden de verschillen toe, aldus Monique Kremer, onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). "Brutolonen gaan steeds verder uit elkaar liggen. De minimumlonen stijgen al jaren nauwelijks. Dat wordt maar deels gecompenseerd door belasting en andere overheidsmaatregelen."

Armoede-onderzoeker Roeland van Geuns van de Hogeschool van Amsterdam stelt verder dat armeren er veel minder van merken als zij erop vooruitgaan. "Bij die gezinnen wordt extra inkomen meteen opgeslokt doordat allerlei kosten ook steeds hoger worden. Bij rijkere huishoudens is dat extra geld vrij besteedbaar."

Van Geuns vindt dat dat eerlijker kan. "Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen, of door het eigen risico lager te maken. Het is uiteindelijk een politieke keuze hoe het geld in de samenleving verdeeld wordt."

Bron(nen):   RTL Nieuws