Welke wereldleider produceert de meeste CO2-uitstoot? Trump staat niet eens bovenaan

Wereldleiders reizen regelmatig de hele wereld over, onlangs nog om bij de klimaattop in New York aanwezig te zijn. Erg milieuvriendelijk leven ze dus niet.

Je zou verwachten dat Donald Trump de kroon spant met zijn golfweekendjes in Florida en volledige ontkenning van klimaatverandering (door menselijke oorzaak). Maar dat is niet waar. De Japanse premier Shinzo Abe gaat aan kop als het gaat om de meeste CO2-uitstoot. Hij produceerde in 2018 meer dan 14.000 ton. Op de tweede plaats staat de Amerikaanse president met 11.000 ton en op plek drie volgt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Dat blijkt uit onderzoek van online reisbureau From AtoB dat data opvroeg bij de 20 grootste economieën ter wereld. Het bureau ontving gegevens van 15 landen. Van alle wereldleiders presteerden de Spaanse premiers (Mariano Rajoy tot juni en daarna Pedro Sánchez) het best met maar 985 ton CO2. Hoewel ze meer reisden dan Trump (130.000 km) en Moon (164.000 km) wisten toch hun CO2-uitstoot veel lager te houden.

Dat komt doordat de Spaanse overheid meestal vliegt met een Falcon 900. Dit toestel is vele malen kleiner dan de vliegtuigen van Boeing en Airbus waar veel andere wereldleiders mee vliegen. Ook de voormalige Britse premier Theresa May en onze eigen Mark Rutte vliegen met kleinere toestellen, waardoor ze ergens onder aan de lijst staan.

Infographic: Which World Leaders are Producing the Most CO2? | Statista