Deze landen hebben het beste belastingklimaat voor bedrijven

Bij grote multinationals is Nederland een geliefd land en niet vanwege de leuke personeelsuitjes naar de Floriade, maar natuurlijk omwille van het gunstige fiscale klimaat. Dat is ook terug te zien in de International Tax Competitiveness Index van de Tax Foundation

Nederland staat op de negende plaats wereldwijd van landen met een prettig belastingsysteem voor bedrijven. In de index draait het om twee belangrijke aspecten van belastingbeleid, concurrentiepositie en neutraliteit. Daaronder vallen 40 belastingvariabelen.

Bedrijven willen graag investeren in landen waar ze de hoogste winst kunnen realiseren. De succesvolste landen in de index zijn dan ook de landen met de laagste belastingtarieven voor bedrijven én de eenvoudigste processen om te voldoen aan de lokale belastingwetten.

Voor het zesde jaar op rij staat Estland boven aan. Daarna volgen Nieuw-Zeeland en Litouwen. Frankrijk staat helemaal onderaan, vanwege de hoge vennootschapsbelasting van 34,3 procent. Verder is onder meer de onroerendgoedbelasting relatief hoog.

Infographic: The World's Most Competitive Tax Systems | Statista