'Harde brexit ramp voor financiële systeem'

Economie
door anp
dinsdag, 08 oktober 2019 om 8:52
harde brexit ramp voor financiele systeem1570517782
Een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk is een ramp voor het financiële systeem en kan tot een wereldwijde recessie leiden. Met deze waarschuwing kwam voorzitter Lorenzo Bini Smaghi van de Franse bank Société Générale. Hij vergeleek een harde brexit met de val van zakenbank Lehman Brothers en daarmee het begin van de economische en financiële crisis in 2008.
De bankier wees op de twijfels en onzekerheden die destijds de kop opstaken en uiteindelijk zorgden voor grote financiële schokken. Bij een harde brexit verwacht hij soortgelijke problemen. Zo rekent hij op een klap voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen, opdrogende investeringen en uitgaves van huishoudens.
De kans op een chaotisch vertrek wordt steeds aannemelijker. De Britse premier Boris Johnson herhaalde onlangs dat hij liever "dood in de sloot" zou liggen dan naar Brussel toe te stappen om een uitstel van de brexitdeadline te vragen. De Europese onderhandelaars keurden de nieuwe Londense voorstellen voor een brexitdeal af.