Nederland heeft beste economie van Europa

Langzaam beginnen steeds meer Europese economieën een beetje te kwakkelen, maar niet die van Nederland. Volgens het Wereld Economisch Forum heeft ons land de best presterende economie van Europa.

Moesten we eerdere jaren Zwitserland en Duitsland nog voor laten gaan, dit jaar gaan we ze nipt voorbij en staan we na Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong op plaats vier van de prestigieuze ranglijst. "Dit is echt een unicum. Niet eerder was Nederland de beste van Europa,” zegt hoogleraar innovatie en strategisch management Henk Volberda, die de Nederlandse data aanleverde, tegen het AD. "Zwitserland bleef ons altijd voor, Duitsland vaak ook.”

De hoogleraar van de UvA is positief over de vereenvoudiging van het starten of opheffen van een bedrijf. "We kennen nu een echte ondernemerscultuur.” Ook is er volgens hem op scholen meer aandacht voor ondernemerschap. "Disruptieve bedrijven als Adyen en Booking.com timmeren ondertussen aan de weg. Alleen de VS doet het nóg beter.”

Andere punten die de toppositie van Nederland verklaren zijn de goede infrastructuur, hoogwaardige ICT-voorzieningen, stabiel overheidsbeleid, hoogopgeleide beroepsbevolking en uitstekende gezondheidszorg.

Vakbond FNV juicht iets minder hard. "Ja, de economie draait geweldig, maar tegelijk nemen zekerheden voor vaste medewerkers af”, stelt  FNV-bestuurder Tuur Elzinga vast. "Nederland schuift langzaam op richting een Angelsaksische arbeidsmarkt.” Ook blijven de lonen achter.

Dit is de volledige top 10 van best presterende economieën:

  1. Singapore
  2. Verenigde Staten
  3. Hongkong
  4. Nederland
  5. Zwitserland
  6. Japan
  7. Duitsland
  8. Zweden
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. Denemarken

Bron(nen):   AD