In deze steden is de kans op een huizenbubbel het grootst

De Nederlandse woningprijzen blijven maar stijgen. Terecht of is er sprake van een bubbel? Zakenbank UBS onderzocht de kans op een huizenbubbel in een aantal grote wereldsteden. En ja, Amsterdam staat op een vierde plaats.

De woningmarkt in München vertoont de meeste kenmerken van een bubbel, gevolgd door Toronto, Hongkong, Amsterdam en Frankfurt. Amsterdam kende van alle steden de grootste jaarlijkse prijsstijging sinds 2015. De bank noemt een stijging van tegen de 10 procent en spreekt van een golf van aankopen door investeerders.

Om te bepalen of er sprake is van een bubbel keek UBS verder naar de ratio tussen koop- en huurprijzen, woningprijzen in vergelijking met inkomen, de toename van hypotheken in vergelijking met de toename van het bnp, de stijging van de uitgaven aan nieuwbouw vergeleken met bnp en de ratio tussen de huizenprijzen in de stad en de omgeving.

Van de 24 onderzochte steden, die allemaal bekend staan om hun hoge huizenprijzen, zijn er volgens de bank 7 die serieus gevaar lopen op een bubbel. Twaalf woningmarkten zijn enkel oververhit, waaronder die van Zürich, Londen, Madrid en Stockholm.

Infographic: Which Cities Have the Highest Risk of a Housing Bubble? | Statista

Bron(nen):   Statista