Woningmarkt over top heen? Nee hoor, opnieuw record

Het leek er even op dat de Nederlandse woningmarkt wat begon af te koelen, maar de nieuwste cijfers wijzen in een andere richting. De gemiddelde huizenprijs heeft opnieuw een record bereikt van 313.000 euro.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het afgelopen jaar steeg de gemiddelde verkoopprijs met 7,2 procent. Al zes jaar lang neemt de prijs van een huis ieder kwartaal toe. De sprongen van 8 tot 10 procent per jaar van 2016 en 2017 worden niet meer gehaald, maar nog altijd stijgen de prijzen fors.

In het derde kwartaal stonden 55.000 woningen te koop, 14 procent minder dan een jaar geleden. Volgens de NVM gaan de prijzen door het afnemende aanbod nog verder omhoog. Kopers kunnen nog maar kiezen uit gemiddeld 3,1 huizen. Een jaar geleden waren dat er nog 4 en in crisisjaar 2014 zelfs 16.  

De verschillen per regio zijn groot. Zo is in Amsterdam de gemiddelde woningprijs weer iets gedaald. Dat komt vooral doordat er minder huizen in het topsegment zijn verkocht en meer in de buitenwijken. Gek genoeg, kennen de regio's Texel-Den Helder en Noord-Oost Groningen de grootste prijsstijgingen met respectievelijk tegen de 17 en bijna 16 procent. Waarschijnlijk is hier sprake van een inhaalslag. Ook in de regio Nijmegen stegen de prijzen met meer dan 15 procent.

Bekijk hier de situatie voor uw eigen regio.

Bron(nen):   De Volkskrant