Verspilling: Twee miljard euro helpt ouderen niet aan werk

De overheidssubsidies om ouderen aan het werk te krijgen of te houden, zijn zinloos. Dat blijkt  volgens Trouw uit onderzoeken van  het Centraal Planbureau (CPB) en het onderzoeksbureau SEO. Het gaat jaarlijks om ongeveer twee miljard euro aan bonussen, premiekortingen en andere extraatjes om de arbeidsparticipatie van 50-plussers te stimuleren. Er zijn bonussen voor bedrijven om ouderen in dienst te nemen, er zijn premiekortingen op onder meer de WW en WAO voor werkgevers, extraatjes voor de oudere werknemer zelf, scholingsbudgetten en compensatieregelingen vanuit het Rijk bij ziekte van oudere werknemers. Het effect van bijna alle goedbedoelde maatregelen van de overheid is volgens het CPB 'nihil tot gering positief', schrijft Trouw.

Bron(nen):   Trouw      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Oh_Oh_SarCastro

  Straf alle W&S bureaus die discrimineren op basis van leeftijd met een forse boete (dat levert geld op) en aanvullende strenge controles.

  • Jannie Ooms

   Straffen? Boetes? We hebben het wel over het democratische Nederland hoor. We wonen gelukkig niet in communistische heilstaat. Alleen daar zou je een werkgever kunnen verplichten om werknemers in dienst te nemen die hij eigenlijk niet wil.

   (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
   • Oh_Oh_SarCastro

    Waar zal ik beginnen, ik bedoelde in de eerste instantie alleen werving en selectie bureaus dat zijn geen werkgevers maar simpele CV schuivers. Maar als een werkgever zijn of haar enige reden om iemand niet aan te willen nemen de leeftijd is, mag die voor mijn part per direct failliet gaan. In Amerika hoef je niet eens je leeftijd op je CV te zetten en als de werkgever er naar vraagt overtreed hij de wet dus die communistische heilstaat in NL valt dan ook nog wel mee.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Jannie Ooms

  Ik heb in mjn kennissenkring nogal wat (kleinere) werkgevers. We hebben het er wel eens over gehad. Maar geen van hen staat te springen om een 50 plusser aan te nemen. Ze hebben gewoon geen zin in de rompslomp die het met zich meebrengt om voor alle goedbedoelde stimuleringsmaatregelen in aanmerking te komen. Het zou me niet verbazen als dat ook zou gelden voor de grotere bedrijven. En al helemaal in een tijd dat ze voor weinig geld een jongere aan kunnen nemen: die hebben grote moeite om een baan te vinden die recht doet aan hun opleiding.

 3. Peter Smokers

  Je moet de ouderen straffen en al die luie werklozen is het devies daarom van onze (R)overheid. Je moet ze gewoon een handje naar de donder helpen.
  Er is zat werk, maar mensen die niet willen werken hebben nergens recht meer op.

  Nee, de regeringen paaien graag en maken goede sier.
  Maar uiteindelijk zitten de werklozen zonder uitzicht weer of nog thans.
  De (R)overheid heeft het er zelf naar gemaakt naar de verwrongen, krampachtige maatschappij waarin we nu leven.

  Door de PvdA zijn veel mensen de Afgrond is geduwd en de Armoede is.
  Hoezo socialisten ?
  Eerlijk is eerlijk. Wim Kok is grote graaier geworden en het toonbeeld voor Arrogantie.

  Samen met de VVD en het CDA hebben ze de Armoedeval in Nederland gepromoot, maar zijn er zelf beter van geworden.

 4. Michiel Thalen

  Ik vind het frappant waarom er geen marktwerking op salarissen bestaat. Zolang mensen ergens blijven werken moet men maar steeds meer gaan verdienen. Dat is het in begin misschien nog te verklaren doordat je meer ervaring opdoet wat waarde heeft.
  Op een gegeven moment wordt je alleen zo oud dat je steeds minder efficient werkt. Je loopt achter op technologische ontwikkelingen, je bent meer ziek, je bent minder flexibel. Maar nog steeds moet je elk jaar meer verdienen.
  Als je dan op je 60e op straat staat is het niet zo vreemd dat je geen werk kan vinden (voor DAT SALARIS).

 5. John

  Leeftijddiscriminatie is er altijd al geweest. Toen ik in de techniek afstudeerde hoefde ik niet eens te solliciteren, de aanbiedingen kwamen vanzelf binnen, toen ik op mijn 40ste een andere loopbaan wilde zat ik 4 maanden te solliciteren (echt solliciteren: 40 brieven) voordat er een aanbod uit voortvloeide. Later als kleine werkgever schrok ik terug voor de “rompslomp” die het binnenhalen van een stimulatiesubsidie met zich meebrengt, dan kies je inderdaad voor een gemakkelijker kandidaat. Mag je een klein bedrijf niet kwalijk nemen, dus nee!! niet weer straffen en boetes erbij. En handhaving, daar verzuipen we in.
  Overigens valt het me in de Duitse industrie altijd op dat je overal wel mensen met een lichamelijk gebrek in de productie ziet. Nederland is overgebureaucratiseerd, daar was het oude Kremlin niets bij. Telkens roept er een regering dat het overheidsapparaat lichter moet, het blijft bij gepraat van links zowel als rechts.

Reacties niet toegestaan