5 Ouders over Zaanse school: ´de juf sloeg ons kind met een stok´

¨Vanaf de dag dat hij de juf niet meer ziet, plast hij niet meer in bed,” zegt een vader tegen Het Parool. Het gaat over een juf van groep 3C van school De Voorzaan, die geschorst is, omdat ze kinderen zou mishandelen. Vijf ouders van leerlingen van basisschool De Voorzaan in Zaandam willen hun verhaal vertellen aan de Amsterdamse krant, zolang ze anoniem mogen blijven. En hun verhalen zijn opmerkelijk. “In drie weken tijd, vanaf de eerste schooldag op 23 augustus, heb ik mijn zoon drastisch zien veranderen van een vrolijk kind naar een bange, sombere jongen.” 

Tien ouders hebben een klacht ingediend over de juf. De strekking: hun kinderen zijn gekleineerd door hun juf, uitgelachen, moesten alleen op de gang of op de wc eten en ze zijn geslagen.

“Ik weet nog dat mijn zoon thuiskwam en vertelde dat hij was geslagen met een stok. Kinderen van die leeftijd hebben een rijke fantasie. Ik geloofde hem niet. Het was zo onwerkelijk. Maar nu naar voren komt dat meer kinderen hetzelfde hebben meegemaakt, denk ik dat hij de waarheid spreekt.”

“Het doet mij pijn dat ik mijn eigen zoon niet vertrouwde op zijn woord.”

De ouders spreken elkaar op het schoolplein op 19 september en komen er zo achter, zeggen ze, dat de juf hun kinderen mishandeld. Zo wordt hen duidelijk dat meerdere kinderen thuis vreemde verhalen vertellen, waarna de ouders besluiten meteen diezelfde dag een officiële klacht in te dienen.

De maandag erop meldt de directeur zich voor onbepaalde tijd ziek. Twee dagen later wordt een interim-directeur aangesteld.

De school onderzoekt de klachten. Een ouder heeft een afspraak staan bij de politie om aangifte te doen. Twee anderen willen dezelfde stap zetten. “Mijn kind is mishandeld.”