Hoe groot zou een platina munt van 1000 miljard zijn?

De schuld van de VS bedraagt op dit moment 16.394 miljard dollar. Hoe komen de Amerikanen uit de schulden? Het laatste idee: het slaan van een platina munt ter waarde van 1000 miljard dollar. Zo'n munt zou de oplossing moeten zijn voor het feit dat de VS binnenkort tegen het 'schuldenplafond' aan dreigen te lopen. De reuzenmunt zou geslagen moeten worden in opdracht van het ministerie van Financiën om daarna door de centrale bank te worden goedgekeurd. Als dat is gebeurd zou de minister van Financiën vrijuit cheques kunnen uitschrijven tot het bedrag vol is. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten geld kunnen blijven uitgeven tot het Congres het 'schuldenplafond' opnieuw zal verhogen. Het idee lijkt absurd, maar in de VS is er serieus debat over. Econoom Paul Krugman gaf al zijn zegen aan het idee van de munt en ook Business Insiders Joe Weisenthal is voor. Een oud-directeur van de Amerikaanse Munt, Philip Diehl, verklaarde vorige week dat het inderdaad kan. Blogger Felix Salmon vindt de reuzenmunt minder waarschijnlijk legt hij uit op de site van Reuters. Maar de discussie zal nog wel even doorgaan. Hoe groot zo'n munt dan zou worden? De site Quartz deed wat berekeningen en maakte een tabel. En kwam tot de volgende afmetingen: de munt zou gemaakt moeten worden van $60 miljard pure platina, meer dan 200.000 kilo moeten wegen, meer dan 9 meter in de diameter zijn en meer dan 60 cm hoog zijn. Past niet in de broekzak.  

Bron(nen):   Quartz  NRC    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. j g

    Ze gaan dus nooit hun schulden aflossen. Als iemand problemen maakt dan sturen ze er gewoon een drone op af.

  2. Bart_van_Oerle

    Als die munt van 1000 miljard er komt, gaat ‘ie natuurlijk nooit zo groot worden. Veel te duur en dan heb je nauwelijks voordeel.
    Het wordt gewoon een relatief grote munt, maar hij vertegenwoordigd 1000 mlrd dollar (hij is het alleen bij lange na niet waard, net zoals bovenstaande munten behalve de nickel blijkbaar).
    En dan is het dus niets anders dan gewoon maar geld uit het (bijna) niets bijdrukken. Zeg maar dag dus tegen de waarde van de dollar en welkom (hyper)inflatie.

Reacties niet toegestaan