Suriname is booming dankzij olie en goud

Terwijl Nederland in crisis verkeert, ziet Suriname zijn economie elke jaar groeien met ruim 4%. Dankzij de hoge olie- en goudprijs verdient de regering-Bouterse honderden miljoenen dollars aan de oliewinning en aan de goudkoorts in het binnenland, schrijft de Volkskrant. Zelfs het IMF  is enthousiast over Suriname. Ondanks dat Suriname een omstreden staatshoofd aan het roer heeft is het land niet politiek en economisch geisoleerd. Integendeel, de oud-kolonie anno 2013 is booming. Een Canadese en Amerikaanse multinational willen € 2,2 miljard investeren in twee goudmijnen. Het wakkert de Surinaamse goudkoorts nog verder aan. De grootste inkomstenbron komt uit de olie, gewonnen in de kuststrook ten westen van Paramaribo. Staatsolie, opgezet in 1980 door Bouterses militaire regime, maakte in december een megawinst over 2012 bekend: € 360 miljoen. Op een omzet van 'slechts' € 758 miljoen. Hiervan stroomde 243 miljoen als nettowinst direct in de staatskas. 'Het is een bedrag waarvoor een gemiddeld AEX-bedrijf zich niet zou schamen. Zo boekte multinational AkzoNobel over 2011 een winst van € 477 miljoen', aldus de Volkskrant.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. henkwiersma

    Als Nederland nu eens een kolonie van Suriname werd? Qua corruptie en nepotisme doen we echt niet voor de Suri’s onder. We zijn dan meteen van de EU af en onze staatsschuld zijn we binnen enkele jaren kwijt. En passant schaffen we het koningshuis af en dan: Bouta for president!!
    Overigens zat de Nederlandse overheid vroeger ook tot over haar oren in de opiumhandel dus Bouta for president lijkt me een kwestie van de juiste man op de juiste plaats.

  2. Vogelbeest

    Ziet de bevolking ook en redelijk deel van de rijkdom of verdwijnt 99% in de zakken van Bouterse en zijn kliek?

Reacties niet toegestaan