Economie Eurozone: “We kunnen woelige tijden tegemoet zien”

De Europese Commissie heeft de groei voor de Eurozone naar beneden bijgesteld. Als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China, de Brexit en een gebrek aan industriële hervormingen gaat de EU een lange periode tegemoet waarin de economische groei klein is.

De Europese Commissie verwacht niet de eerder voorspelde 1,4 procent groei, maar gaat uit van 1,2 procent als gemiddelde voor de Eurolanden in 2020 en 2021. Nederland blijft steken op 1,3 procent. "Tot nog toe is de Europese economie veerkrachtig gebleken’, zei Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) donderdag. "Echter, we kunnen woelige tijden tegemoetzien."

De commissie riep Nederland en Duitsland op meer geld uit te geven. Beiden hebben een overschot op de begroting en de handelsbalans in tegenstelling tot veel andere landen. Vooral de groei in Italië (0,4) procent en Duitsland en België (beiden 1 procent) valt tegen. Griekenland zit met 2,3 procent groei in 2020 in de lift. Malta en Ierland kennen met respectievelijk 4,2 en 3,5 procent de hoogste groei van de Eurozone.

Bron(nen):   De Volkskrant