‘De meeste vergaderingen zijn een regelrechte aanslag op de menselijke ziel’

Een enkele vergadertijger daar gelaten, hebben de meeste mensen een hartgrondige hekel aan vergaderen. Het oeverloze gezwam waaruit zelden een beslissing voortvloeit, dezelfde mensen die steeds aan het woord zijn en de klok die doortikt waardoor ander werk blijft liggen.

Een team van hartchirurgen, voormalige elitemilitairen, basketballcoaches uit de NBA, neurowetenschappers en spirituele leiders kwam tijdens een zogeheten Moonshot Summit bijeen op Stanford University om een oplossing te vinden voor het probleem vergaderen.

Consultancyexpert Andy Walshe weet dat vergaderen vaak verre van productief is. "Je richt je op het grote plaatje, maar als je niet effectief met elkaar communiceert, wordt de benodigde informatie niet goed gedeeld en begrijp je elkaar niet. Een slechte vergadering is de aanzet tot alle andere slechte beslissingen binnen een organisatie.’’ 

Deelnemer Sue Philips, mede-oprichter van een onderzoeksbureau gaat nog een stap verder. "Ik geloof echt dat de meeste vergaderingen een regelrechte aanslag zijn op de menselijke ziel’’, zegt ze. "Mensen worden erdoor gereduceerd tot slechts hun functionele waarde. Wie zij zijn maakt op dat moment en op die plek helemaal niet meer uit.’’

Joe Allen, organisatiepsycholoog aan de universiteit van Utah en gespecialiseerd in het onderwerp heeft een aantal tips voor een betere vergadering: nodig alleen mensen uit die er echt bij móeten zijn, houd een vergadering zo kort mogelijk, houd je aan de agenda en stuur na afloop direct de actiepunten met taakverdeling rond.

Bron(nen):   AD