Nederlandse economen vrezen recessie: “Wellicht eind volgend jaar”

Een recessie kan niet uitblijven, zoveel is wel duidelijk, maar wanneer de economische misère precies valt te verwachten, dat blijft gissen. De NOS vroeg voor de nieuwe podcast POEN elf economen om raad. Zij beamen dat er steeds meer signalen zijn dat er een periode aankomt waarin de economie minimaal twee kwartalen op rij krimpt, de definitie van een recessie.

"We zitten op de top van hoogconjunctuur. Een recessie is aanstaande, wellicht eind volgend jaar", zegt Bas ter Weel, hoofdeconoom van SEO Economisch onderzoek tegen de NOS. Econoom Edin Mujagic van OHV vermogensbeheer stelt simpelweg dat na zo'n lange periode van groei een neergang in de lijn der verwachting ligt. "Op basis van een aantal indicatoren verwacht ik een recessie eind 2020 of in de eerste helft van 2021."

"We hebben de statistieken op een rij gezet", zegt consultant Kees Lieve. "Na vijf jaar van dalende faillissementen, zie je nu het aantal weer oplopen. We zitten nu aan het eind van vijf jaar van daling. Het aantal faillissementen stijgt dit jaar ook weer, al is het nog maar gering."

Maar wannéér die recessie dan precies komt, dat blijft eigenlijk gokken. "Degene die exact de timing van een crisis denkt te kunnen voorspellen, houdt zichzelf voor de gek", zegt Hans Stegeman, econoom van Triodos. "Het is ook goed mogelijk dat de volgende crisis zich sluipend voltrekt: langzaam afglijdende groeitempi, nog wel tijdenlang behoorlijke werkgelegenheid, maar steeds minder economische dynamiek. Dit is wat mij betreft het meest waarschijnlijke scenario."

Bron(nen):   NOS