Diepterecord hypotheken en huizenverkopen

De huizenmarkt lijkt in januari fors in te zakken. Het aantal hypotheekaanvragen met 47 procent gedaald, zo valt volgens Z24 op te maken uit data van het Hypotheken Data Netwerk dat naar eigen zeggen circa de helft van de hypotheekofferte-aanvragen registreert. Hoewel januari altijd zwak is in vergelijking met december, is deze dip is veel dieper dan gebruikelijk. Jaar op jaar, dus in vergelijking met januari 2012, daalde het aantal aanvragen namelijk ook met 33 procent. De daling was verwacht, omdat veel consumenten die van plan waren een huis te kopen de koop vóór 1 januari wilden afsluiten. Na 1 januari gelden er nieuwe, veel strengere regels ronde hypotheekrenteaftrek.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  Yep, dat zat eraan te komen.

 2. RhodBerth

  Logisch:

  – Starters kunnen minder lenen tegen hogere prijzen
  – Huizen die starters willen kopen staan allemaal tienduizenden euro’s onder water
  – dus kunnen de 1e categorie doorstromers hun huis niet verkopen, omdat ze niet met 30.000 euro schuld willen blijven zitten

  – dus kunnen de prijzen van de starterswoningen al helemaal niet sterk dalen
  – dus kunnen de starters niet kopen

  En als de starters niet kunnen kopen en de 1e categorie doorstromers niet kunnen doorstromen… dan staat de hele markt stil.

  De domme gedachte dat ‘de prijzen wel zullen dalen’ gaat uit van een economie gebaseerd op business to business. Bedrijven nemen inderdaad hun verlies in dit soort situaties en verlagen de prijzen. Consumenten niet. Die blijven gewoon zitten en wachten tot de prijzen weer stijgen zodat ze kunnen verkopen.

  • Bart_van_Oerle

   Eens met je samenvatting. En het is inderdaad de (begrijpelijke) terughoudendheid van de consument die de prijzen zo langzaam laat dalen.
   Maarja, precies om de redenen die jij aangeeft ‘zullen de prijzen wel moeten dalen’. Dat kan heel lang duren, maar het is beter om dit snel te doen, de mensen die het verlies kunnen dragen hebben pech, en de mensen die in de problemen komen, worden door de overheid geholpen. Dat is de enige manier om snel weer orde op zaken te stellen, dus neem die bittere pil nu!

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Dat het recht moet worden ben ik met u eens.
    In feite moeten we m.i. helemaal af van ons veel te ingewikkelde fiscale stelsel dat ingewikkeld geld int en dat geld vervolgens weer ingewikkeld uitdeelt. Dus w.m.b. de bijl in alle aftrekposten en toeslagen, etc.

    Daartegenover staat dat dan de belastingen moeten dalen.
    De huizenprijzen zijn via de belasting duur geworden (dat nemen we maar even aan), dan moet de prijsdaling ook weer via de fiscus worden terug gebracht. Dus HRA naar beneden, prima, dan ook IB belasting naar beneden. Als de huren ook worden ‘aangepakt’ kan dat mooi over de breedte. Dan worden de huurders gecompenseerd voor dalende huurtoeslag, en de kopers voor de dalende HRA.

    Snel hoeft van mij niet, dat lijkt me zelfs gevaarlijk. De prijzen zijn over 50 jaar gigantisch gestegen, we kunnen dat niet even snel weer rechtzetten.

    Mijn idee (Dat ik van de banken heb) is de HRA over 30 jaar in 1 keer af te schaffen. Dan kan de markt 30 jaar anticiperen. Als je nu koopt nog 30 jaar aftrek, als je over 10 jaar koopt nog 20 jaar aftrek.

    Nu laat je de starters betalen, die nooit geprofiteerd hebben van de HRA, terwijl de babyboomers, die misschien wel 40-50 jaar hebben geprofiteerd, en tienduizenden, tonnen winst hebben gemaakt op hun woning, die blijven buiten schot…. hoogst onwenselijk.

    Persoonlijk zit ik er overigens tussenin. 35 jaar, 2e woning. Nergens last van nergens baat van. Ik maak me enkel zorgen over de gevolgen voor de economie als de huizenmarkt instort door rucksichlos (ideëel) ingrijpen.

    (in antwoord op Bart_van_Oerle)
    • Bart_van_Oerle

     Ja, de belastingen kunnen ook wat mij betreft flink vereenvoudigd worden. Neem de zorgtoeslag, die is voor de lagere inkomens, dan kan je ook eenvoudig het belastingpercentage van de laagste schijf verlagen en/of de belastingvrije voet verhogen.

     Wellicht is het voor banken beter om de HRA geleidelijk af te schaffen, maar het betekent wel dat mensen die nu hun eerste huis kopen, lange tijd moeten wachten tot hun huis meer waard is dan wat ze ervoor betalen. Dan wordt er dus gewacht en dan zit de markt lange tijd op slot.
     Dat heeft dan nadelige gevolgen voor de arbeidsmarkt, omdat mensen minder snel verhuizen voor een betere/andere baan. Juist in tijden van crisis is die flexibiliteit gewenst, omdat we daarmee sneller uit de crisis kunnen komen. Die flexibiliteit is er op de woningmarkt niet en het lijkt me onverstandig om daar 30 jaar op te wachten.

     Overigens zijn de hoge prijzen naast de HRA natuurlijk ook het gevolg van uitgebreidere leenmogelijkheden. Die worden nu ook teruggeschroefd, dus ook van die kant worden de prijzen naar beneden getrokken.

     Tja, misschien is er gewoon een revolutie nodig om uit deze shit te komen. Geleidelijk heeft in het algemeen de voorkeur, maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik denk dat eigenlijk gewoon het hele financiële systeem op de schop moet.

     Overigens ik (ook 35 jaar) huur nu nog lekker goedkoop en blijf dat voorlopig doen, zolang de huizenprijzen zo hoog zijn.

     (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan