Boete voor Nasdaq dreigt na Facebook-debacle

NDe Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq dreigt een boete te ontvangen voor het debacle rond de beursgang van Facebook in mei van het afgelopen jaar. Dat schrijft de Wall Street Journal. Het beursbedrijf onderhandelt momenteel met de toezichthouder op de Amerikaanse effectenbeurzen (SEC) om tot een schikking van 5 miljoen dollar (bijna 3,7 miljoen euro) te komen.

Dat bedrag komt bovenop de 62 miljoen dollar die Nasdaq aan wil bieden als schadevergoeding voor gedupeerde beleggers. Mocht de schikking doorgaan, dan draait de beurs op voor 1 procent van het totale verlies van 500 miljoen dollar dat de haperende beursgang van Facebook kostte. Het zou pas de tweede keer in de historie zijn dat de SEC een beursbedrijf beboet. Eerder moest NYSE Euronext 5 miljoen dollar betalen voor het te vroeg verstrekken van data aan een kleine groep beleggers.

Technische problemen zorgden er op 18 mei 2012 voor dat de openingskoers van Facebook vastliep. Dat probleem duurde een half uur. Vervolgens lukte het Nasdaq 3 uur lang niet om orderbevestigingen aan effectenmakelaars te sturen, wat tot grote onzekerheid over de situatie rond Facebook leidde.