Nederlandse korting ruim 1 miljard euro

Economie
door anp
vrijdag, 08 februari 2013 om 17:34
welingelichtekringen header 1
Nederland heeft zijn jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel weten te behouden. Nederland krijgt vanaf volgend jaar een vaste jaarlijkse korting van 728 miljoen euro. Naast deze korting krijgt Nederland ook een andere jaarlijkse korting, gebaseerd op de afdracht van de btw aan Brussel. Volgens Nederlandse berekeningen gaat het hierbij om 359 miljoen euro.
Dat maakte premier Mark Rutte vrijdagmiddag bekend na marathonoverleg in Brussel over de EU-meerjarenbegroting 2014-2020. Op het laatste nippertje wist Rutte het eerste bedrag nog met zo'n 45 miljoen euro te verhogen, nadat 's ochtends het leeuwendeel was toegezegd. De premier had voor de top herhaaldelijk benadrukt de korting niet te willen inleveren.
Bij een ander onderdeel van de begroting moet Nederland 80 miljoen euro per jaar inleveren. Het gaat daarbij om een vermindering van de vergoeding die Nederland krijgt voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen. Die vergoeding wordt verlaagd van 25 naar 20 procent.
Nederland int bij de invoer van producten enkele miljarden euro voor de Europese Unie. Als dekking van de kosten mag Nederland, net als alle andere EU-landen, daarvan een deel houden. De verlaging tot 20 procent is een handreiking aan de Europese Commissie, die 10 procent compensatie eigenlijk voldoende vindt.