Zorgverzekeraars maken steeds hogere winsten

Het gaat slecht met de zorg, maar niet met de zorgverzekeraars: die maken zeer gezonde winsten. CZ bijvoorbeeld zag de winst op zorgverzekeringen vorig jaar met 150 miljoen stijgen, zei CZ-topman Wim van der Meeren op een congres. Hij verwacht dat de publieke opinie daar achter zal komen en dat er dan een publieke discussie zal komen over het teruggeven van die overwinsten. Als overal in de zorg wordt beknibbelt zijn hoge winsten niet logisch. Een belangrijke bron van de winstgroei is het feit dat veel patiënten (veel) goedkopere medicijnen krijgen dan vroeger. Over de hele breedte van de sector kunnen de overwinsten naar de 750 miljoen gaan.  

Bron(nen):   Zorgvisie      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Desperanto

  Hoge winsten niet logisch? We hebben in NL toch marktwerking geïntroduceerd?

 2. ik

  beknibbelt?

 3. Bart_van_Oerle

  Huh, en waarom moeten wij dan zoveel meer aan zorgpremie betalen?

 4. Jorrit Schippers

  We wilden al jaren goedkopere medicijnen maar in het oude systeem lukte dat niet. Nu is er marktwerking en lukt het, dus wat is het probleem? De verzekeraars hebben forse reservevereisten, die ook nog eens zijn gestegen, dus die winsten gaan vooral naar grotere buffers.
  De premies zijn dit jaar trouwens niet gestegen.

  • André Somers

   Op het moment dat die goedkopere medicijnen niet leiden tot lagere premies, maar wel tot hogere winsten bij verzekeraars, zijn we niets opgeschoten. De winsten zijn alleen verschoven van de pharmaceuten naar de verzekeraars.

   (in antwoord op Jorrit Schippers)
   • Niegol

    Mee eens.
    Alleen de mythe dat pharmaceuten enorme winsten maken is al jaren achterhaald. De uitgaven voor medicijnen blijven al jaren binnen budget.

    De uitschieters die constant over hun budgetten gaan zijn de chirurgen. Laten we daar ook eens gaan kijken naar de hoeveelheid nodeloze ingrepen of onnodig dure ingrepen.

    (in antwoord op André Somers)
 5. zo maar iemand

  O, dus de zorg wordt niet duurder, maar de winsten worden gewoon groter.

  • Peter Smokers

   Jij snapt het. Het is heel logisch. En daarom mag je meedenken over de volgende besparing.

   Hoe zout wil je het eten ?
   Alles moet weer terug. Maar nu wordt die duurder en gaat er steeds wat uit.
   Hoezo hetzelfde gebleven ?
   De premie misschien wel, maar de inhoud niet.

   (in antwoord op zo maar iemand)
 6. marienna2013@hotmail.com

  ja dat verhaaldjes kunnen de mensen allemaal wel langsammerhand dat is geen nieuws meer nog meer dat kan er ook nog wel bij al die ge praat word je ook niet rijker van wel arm maar ja wie ben ik ja laat maar het is men ten goede wel gehad met die mooi verhaaldjes straks is tandars en ziekkenhuis of schollen of iets anders wel maar daarom zeg ik het is geen nieuws meer het draait allemaal om geld latten ze de mensen maar beter helpen en steunnen waar voor ze het geld krijgen en niet met dit verhaaldjes kommen latten ze het is maar zien latten en dan zien wat er gebeurd dan kunnen we pratten nu niet hun portemonee moet niet voller nee de burgers en armen moeten ook nog kunnen leven ze zijn niet alleen op de wereld om te leven nee er zijn medebewooners die ook leven en moet rondkommen met hun wat ze hebben alles is al duur en je word in gekort met geld nee daarom zeg ik weg met die prattjes

  • Peter Smokers

   We zijn er om het grove geld te verdienen voor al die zakkenvullers.
   Via de belastingen en de kosten voor het leven word je levensstandaard van 1 eeuw geleden weer in ere hersteld.

   Mede mogelijk gemaakt door de NSDAP in samenwerking met de VVD en het CDA.
   Nu heeft het CDA weer mooie praatjes.
   Je wordt eerlijk genaaid.

   (in antwoord op marienna2013@hotmail.com)
  • grasspriet

   Sorry marienna, je bericht is niet te lezen zonder het gebruik van leestekens en fouten.

   (in antwoord op marienna2013@hotmail.com)
   • Kobus

    Inderdaad. Van het gebruik van fouten wordt de tekst vast een stuk leesbaarder…

    (in antwoord op grasspriet)
 7. Esther8

  Het aantal schrijffouten bij Wel.nl begint wel storende vormen aan te nemen, zeg… Het degradeert deze site tot een haastig en oppervlakkig doorgeefluik en getuigt niet van respect voor de lezers. Is er niet even een finale check bij de redactie voor iets live wordt gezet?

Reacties niet toegestaan