Nederlandse zorg opvallend goedkoop vergeleken met andere westerse landen

We hebben in Nederland genoeg redenen om te klagen over de zorg: er zijn wachtlijsten, het verplegend personeel is ernstig overbelast en de zorgverzekering is duur. Toch als je het vergelijkt met andere landen hebben we het niet zo slecht, zeker gezien de kosten.

De International Federation of Health Plans vergeleek een aantal standaard behandelingen, kosten voor medicatie en ziekenhuisopname tussen verschillende landen. Wat bleek: Amerika is schreeuwend duur, Nederland zit standaard in de onderste regionen. Zo is een bevalling in het ziekenhuis of een keizersnede in de VS ruim drie keer zo duur als hier. In Nederland betaal je 3.600 dollar voor een standaard bevalling, in de VS meer dan 11.000 dollar. Een nieuwe heup of knie kost er vier keer zoveel, een bypass-operatie zes keer meer.

Niet alleen vergeleken met de VS is Nederland goedkoop, ook het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika zijn over het algemeen duurder of vergelijkbaar. De prijzen voor medicijnen werden ook nog vergeleken met Duitsland. Op dat gebied bleken de prijzen bij onze oosterburen ongeveer hetzelfde.

Bekijk hier alle resultaten.

Infographic: The U.S. Is The Most Expensive Country For Childbirth | Statista