AEX eindigt onder slotstand van 2012

Economie
door anp
donderdag, 21 februari 2013 om 17:54
welingelichtekringen header 1
AMSTERDAM (ANP) - Zorgwekkende cijfers over de Europese economie en de vrees dat de Amerikaanse centrale bank eerder dan verwacht zal stoppen met zijn stimulerende maatregelen zorgden er donderdag voor dat de AEX-index onder de slotstand van 2012 eindigde.
De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 2,1 procent lager op 336,38 punten. Dat is ruim 5 punten onder de slotstand van 342,71 punten op 31 december 2012. De MidKap-index van middelgrote fondsen leverde 1,7 procent in tot 533,22 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,6 en 2,3 procent.
Halverwege de ochtend publiceerde de Britse marktonderzoeker Markit cijfers waaruit blijkt dat Europa moeite heeft om uit de recessie te komen. Zo nam de bedrijvigheid in de industrie van de eurolanden in februari sterker dan verwacht af en liet ook de dienstensector een verslechtering zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat de Nederlandse werkloosheid in januari fors is gestegen, dat de huizenprijzen in die maand in recordtempo zijn gedaald en dat het consumentenvertrouwen in februari een historisch dieptepunt bereikte.