Duitse huizenprijzen schieten verder omhoog

In Berlijn kan een simpel appartement in 4 maanden tijd zomaar 25% in prijs stijgen. Wat we in Nederland een aantal jaren heel gewoon vonden, dat huizenprijzen almaar stijgen, is in Duitsland nog steeds gewoon. Maar niet alleen voor de particuliere woningmarkt in Duitsland was 2012 een topjaar, schrijft het FD, ook het rendement van investeringen in bedrijfsruimten is in de grote steden weer bijna op het niveau van voor de kredietcrisis. Ook dat is anders dan in ons land, waar de leegstand van kantoren en nu ook winkels almaar groter wordt. De huidige dynamiek op de vastgoedmarkt is, aldus de Bundesbank, vooral een gevolg van de lage rente. Het geld is daardoor ‘goedkoop’. Kredieten zoals hypotheken worden ook goedkoper, waardoor de woningmarkt aantrekt. In de VS - en ook een beetje in Nederland - leidde de explosie van de huizenprijzen uiteindelijk tot een implosie van de economie. Maar daar zijn de Duitsers niet bang voor. De centrale bank noemt de prijsstijging zelfs gematigd, omdat vastgoed in Duitsland tot 2011 ondergewaardeerd was. Er is dus sprake van een inhaalslag. Ook is er geen trend dat huishoudens meer lenen voor de aankoop van een huis. Ze steken hun spaargeld, dat door de lage rentestand nauwelijks rendeert, in stenen.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. j g

    Ik geloof er allemaal niets van, centrale Banken hebben absoluut geen verstand van economie dat is wel gebleken. Men gaat gewoon weer bouwen als een gek zodat het aanbod straks groter is dan de vraag. Dan krijg je vervolgens een prijsdaling want Duitsland zal ooit ook weer in een recessie komen, dat staat gewoon vast. De Duitse overheid kan dit fenomeen maar beter direct afremmen door hogere belastingen in te voeren.

  2. Jan Jansen

    Mijn huis in Duitsland is al ruim 20% in waarde gestegen. Als deze trend doorzet dan overweeg ik op termijn mijn huis te koop zetten en een goedkope woning in Nederland terug te kopen. Zeker als de prijzen in Nederland met 10% per jaar blijven dalen wordt dit aantrekkelijk

  3. John

    Het is niet zo dat de huizen in Duitsland opeens sterk overgewaardeerd worden. Het is alleen jarenlang steeds zo geweest dat met elkaar vergelijkbare huizen in de grensstreek van Duitsland flink goedkoper (en vaak kwalitatief ook nog solider) waren dan twintig kilometer verderop in Nederland. Nu groeien die prijzen naar elkaar toe, dus in Duitsland een stijging en Nederland een daling. Een appartement in de groene Bundeshauptstadt Berlin is natuurlijk geen absolute maat der dingen vwb de markt.

Reacties niet toegestaan