Waarom het besluit over Cyprus levensgevaarlijk is

Het klinkt natuurlijk mooi: niet alleen de Europese belastingbetaler moet bloeden voor het redden van failliete Cypriotische banken, maar ook de spaarders bij die banken. Zeker omdat een deel van hen corrupte Russische miljardairs zijn. Maar het zou wel eens fout kunnen uitpakken. Sinds de depressie van de jaren dertig doen we er alles aan om spaarders gerust te stellen: ook als jouw bank failliet gaat, dan krijg je je geld terug. Dat is niet uit liefde voor die spaarders, maar dat is om te voorkomen dat ongeruste spaarders hun geld weghalen bij wankelende banken en zo die bank doen instorten. Maar nu blijkt dat spaartegoeden helemaal niet veilig zijn. Gevolg: als in de (nabije) toekomst weer banken moeten worden gered in Europa - in Italie bijvoorbeeld - dan weten spaarders nu dat hun geld niet gegarandeerd is. Met alle gevolgen van dien. Merkel en Rutte waren heel tevreden over de poets die ze de Russische spaarders hadden gebakken. De vraag is of ze tevreden zullen blijven

29 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Als Nederlandse spaarder stelt me dit verhaal ook niet echt gerust. Die streek kan onze overheid ons ook zomaar leveren!

  • Karel Kritisch

   Ik denk dat er dan een opstand komt a la Franse revolutie.. of laat jij je spaargeld confisqueren?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • grasspriet

    Een opstand in Nederland??
    Ik geloof er geen reet van. Er is ons al zoveel geflikt en we blijven het maar pikken.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Ja maar dat gebeurde op een slinkse wijze, als ze zo ff 7% van je spaartegoed afschrijven dan worden er wel wat mensen wakker hoor.

     (in antwoord op grasspriet)
     • Prikker

      Sinds 2008 zijn de waardes van onze woningen zo’n 20-30% gedaald omdat de banken de geldkraan hebben dichtgedraaid op aandringen van de overheid.
      Heb jij iemand zien demonstreren ?
      7% ?… da’s peanuts….

      (in antwoord op Karel Kritisch)
  • Niegol

   ideaal is anders. Maar als we met zn allen 17 miljard ipv 10 (al erg veel geld!) moeten betalen zodat Russishe belastingontduikers hun spaarcentjes veilig terugkrijgen, was de kritiek ook niet van de lucht geweest.

   Ik beschouw dit al een specifiek geval (veel te grote banken sector, zo corrupt als de pest en voor het grootste deel buitenlands geld (waardoor de locale economie er minder impact van ondervindt dan een parallele situatie in NL) waar een luchtje aan zit), waar een specifieke oplossing voor is gevonden.
   Betekent niet direct dat onze spaarcentjes gevaar lopen 🙂

   Overigens vind ik het redelijk normaal dat bij een faissement van een bank, spaartegoeden boven een hoog bedrag (oftewel, de mensen raken niet direct aan de bedelstaf) worden afgeroomd. Alternatief is de kosten spreiden onder de hele bevolking, waardoor Henk (zelf heeft hij 10K spaargeld op een degelijke Nederlandse bank staan) meebetaalt aan het redden van het spaargeld van Frederick, die meer dan een ton in Cyprus heeft staan. Lijkt me ook niet echt eerlijk…

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Dead Silence

  Ik ben ook vermogend, hard voor gewerkt en gespaard en al belasting over betaald, maar denk eraan mijn geld uit het daglicht te laten verdwijnen. Waarom? De Brusselse honger naar geld en het corrupte bankwezen, ook in Nederland.

  • Karel Kritisch

   Je bent vrij het van de bank te halen, maar als je belasting gaat ontduiken is dat een misdrijf en ben je nog verder van huis. Je kan natuurlijk wel emigreren naar een belastingparadijs..
   Maar misschien is het een idee om een geldpakhuis te bouwen net zoals Dagobert Duck? Ik zou dan wel gouden en zilveren munten aanschaffen in plaats van dat aan inflatie onderhevige fiatgeld.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Vogelbeest

    Een geldpakhuis is niet nodig. Er zijn nog altijd Kaaiman eilanden, Andorra’s, Equador en nog minstens 10 locaties waar je geld belastingvrij kan staan. De situatie op de voet volgen is echter wel voortdurend geboden.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Prikker

     Was Cyprus ook één van die lokaties ?
     M.a.w. … je geld is nergens zeker in die exotische lokaties.
     Ingrepen als in Cyprus zie je nu eenmaal niet aankomen.

     (in antwoord op Vogelbeest)
  • PaulusJ

   Got Gold?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Gold Forever

    Precies, elke maand even naar Belgie rijden voor een paar krugerrandjes, zou iedereen moeten doen. Als je nu nog spaargeld op je rekening hebt staan bij de bank, dan moet je echt heel snel eens gaan nadenken. Want alles kan verdwijnen en alles zal ook gaan verdwijnen, want het Europese bankensysteem is nog altijd een kaartenhuis.

    (in antwoord op PaulusJ)
    • Prikker

     Dan zul je wel flink balen dat je krugerrandjes hebt.

     Die zijn namelijk sinds eind 2012 zo’n 15% in waarde gedaald…

     (in antwoord op Gold Forever)
     • Gold Forever

      Nee hoor, ik heb ze sinds 2008 en ongeacht wat de koers doet verkoop ik ze niet. Ze zijn er puur voor de risicospreiding, niets meer en niets minder. Gekocht op EUR 576 per stuk, dus nu jij weer.

      (in antwoord op Prikker)
    • RhodBerth

     Je kan natuurlijk ook gewoon als consument goed kijken naar de bank waar je je spaargeld op hebt gezet, of dat wel een goede bank is.

     Het is nogal dom als je je spaargeld zet op een bank waar het slecht mee gaat. Dat is hetzelfde als een product kopen met slechte reviews, een huis zonder taxatie rapport. En toch deden al die nu zeurende zaagnederlanders dat. Gewoon hun spaargeld op de bank zetten met de hoogste rente.

     En nu allemaal klagen.

     En de cyprioten moeten niet 9% betalen van hun spaargeld, 91% van hun spaargeld wordt gered. Daar mogen ze best wel blij mee zijn.

     Oh ja, en goud en zilver kopen nu is het domste wat je kunt doen. Beide indexen staan op all-time highs. Dat is hetzelfde als in 2008 een huis kopen. (dat heb ik overigens gedaan 8))

     (in antwoord op Gold Forever)
 3. Jean-Paul Close

  Als je eerlijk verdiend geld of vermogen hebt dan kun je beter de maatschappelijke transformatie helpen dan het in moreel en ethisch corrupte banken en overheden te houden. Nu kan een nieuwe werkelijkheid nog met oud geld beinvloed worden. Straks niet meer want dan is het geld helemaal waardeloos.

 4. JanRogiers

  2 mogelijkheden : 1/ Maandag gaat de Euro burgers in 1 land naar de bank om al hun geld af te halen . Dit herhaalt zich in de Euro zone . De Euro implodeert …….. 2/de Euro burger doet niets op Maandag , en dan herhalen de Euro politici dit truukje in een ander Euro land . Waarna mogelijkheid 1 als nog in werking komt en de Euro implodeert …

 5. Meharis

  Bovendien zullen de autoriteiten een volgende keer, met terugwerkende kracht, een datum vaststellen welke als uitgangspunt voor de heffing op spaartegoeden geldt, zodat het in principe niet uitmaakt of de mensen hun geld dan van de bank halen. Dus kan iedereen z’n spaargeld nu al maar beter zo snel mogelijk veilig stellen. Negatieve rente is immers nog erger dan geen rente. En de EU eet, samen met de banken, toch gewoon net zo lang door tot alles op is. EU staat inmiddels synoniem voor gelegaliseerde diefstal.

 6. Pim Pandoer

  Ik wou dat mijn bank dat ook tegen mij zei als ik mijn lening niet kan afbetalen: ‘we schelden je schuld kwijt, maar je zal toch een klein deel zelf moeten dragen’. Dit is inderdaad een gevaarlijk precedent, maar dan voor de noord Europese staten. De Pigs weten nu wat hun te doen staat. Die Welt heeft hierover trouwens reeds alarm geslagen. De sluizen zijn definitief open gedraaid.

 7. Peter Smokers

  We gaan eraan

 8. malky

  Lont in kruitvat.
  Dijsselbloem, wat een held!

 9. Edwin67veen

  En wat is dan het alternatief ??? Het is nooit goed. Als Cyprus niet gered was, waren alle Cyprioten al hun geld kwijtgeraakt. Als ze gewoon 18 Miljard gekregen hadden, was het hier weer hommeles. Kom zelf eens met alternatieven en oplossingen. Ik wordt kotsmisselijk van dat eenzijdige gescheld op Brussel. Daar komt nog bij dat WIJ net als andere landen in Brussel zitten en daar dus ook mede beslissingen nemen.
  Zonder de EU waren we nu als een groot failliet Europa geweest. Als we zo doorgaan met zeuren i.p.v. samenwerken als 1 Europese familie, gaan we vanzelf failliet en dan is er niemand die ons helpt. Stop met zeuren en klagen en begin met de eigen rommel op te ruimen die we in vele jaren ZELF veroorzaakt hebben. En niet zeuren dat dit door de Euro en de EU komt, want in Duitsland gaat het wel goed en voor hen gelden dezelfde regels en wetten. Dus stelletje verwende, zeurende kleuters, ophouden met kiezen voor populisten als Beppe Grillo, Berlusconi en Wilders (en andere clowns en leugenaars).

  • Erwin

   Tja, dan was het hier maar hommeles. Je moet niet met halfbakken oplossingen komen alleen maar omdat je eigen burgers te beroerd zijn om zich te verdiepen in de economie, en dat is wel wat er nu gebeurt. Dit geweldige plan kan behoorlijk averechts gaan werken.

   (in antwoord op Edwin67veen)
  • Niegol

   Hulde!!!
   maar je zal wel flink worden afgezeken hier. De notie dat we eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en constructief moeten zijn is meestal niet zo populair als het algemene zeiken op alles wat authoriteit genoemd wordt 😉

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • Edwin67veen

    Ach dat ben ik wel gewend. Als je op nu.nl bij de reacties kijkt als het over de EU gaat, ben ik altijd dik in de minderheid. Ik weet ook dat het volslagen zinloos is om het voor de EU op te nemen, maar ik heb gewoon een bloedhekel aan leugenarij en onrecht. Ik weet, juist omdat ik in een niet-EU land woon, welke voordelen de EU ons gebracht hebben. Bovendien is het helemaal niet zo veel beter (veelal juist slechter) voor de burger om in een niet-EU land te wonen.
    Het probleem is helaas dat veel mensen het grote-geheel niet zien, zich terugtrekken in hun eigen vertrouwde gemeenschap en schelden op alles waar ze geen grip op hebben. En dat zonder zich echt eens in de materie (objectief) te verdiepen. Bij nu.nl zie je soms de grootste scheldpartijen, vooroordelen en onwaarheden over de EU en zien dit soort mensen niet dat de EU juist heel veel dingen in hun voordeel heeft gedaan. Helaas voel ik niet erg veel steun van de EU zelf. Ik zou eens willen dat de Europarlementariers en EU-voorvechters in de media eens wat meer aandacht zouden opeisen om het eerlijke verhaal eens te vertellen. Wat ik bijvoorbeeld Mark Rutte erg kwalijk neem is dat hij niet als staatsman, maar als VVD-lijsttrekker opereeerd. En dat is een kwalijke zaak. Hij gaat door deze manier in iedergeval niet als visionair staatshoofd en leider de geschiedenisboekjes in, maar als marionet van de VVD-bonzen.
    Wat dat betreft is Samson een stuk eerlijker.

    (in antwoord op Niegol)
 10. RhodBerth

  Het lijkt me goed als de spaarder zijn bank in de gaten houdt, en z’n spaargeld weghaalt als de bank slecht bezig is. Dat is marktwerking, en alleen op die manier kunnen we de banken in de gaten houden. De klant kan dat beter doen dan de overheid.

 11. Burgermans

  In een zuiver kapitalistisch systeem moeten slecht presterende banken gewoon failliet kunnen gaan.

Reacties niet toegestaan