Eurogroep blundert voort onder leiding van Dijsselbloem

Gisteren heeft de Eurogroep de verwarring over Cyprus verder vergroot. In een telefonische vergadering accepteerden de ministers dat Cyprus alternatieven zoekt voor de belasting op spaartegoeden. De groep sprak ook uit dat het mooi zou zijn als de spaartegoeden tot 100.000 euro helemaal buiten schot zouden kunnen blijven. Dat laatste is opmerkelijk. Juist de belasting van de 'kleine' spaarders was in het besluit van zaterdagnacht omstreden. Daar komen Dijsselbloem en de zijnen nu weer een beetje van terug, zonder aan te geven hoe de Cyprioten de kleine spaarders kunnen sparen, en toch voldoende geld binnen kunnen krijgen. Het lijkt dus een loze bewering. De vorige voorzitter van de Eurogroep, Juncker, heeft scherpe kritiek geuit op zijn opvolger. Onder zijn voorzitterschap zou dit niet zijn gebeurd, zei hij.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het maakt maar weer eens duidelijk dat politici een afvoerput zijn van werkend Europa. Incapabel volk dat als een diffuse tumor door Europa woekert en het naar de afgrond brengt.

  • Genuine_Defector

   Witwaspraktijken in Cyprus hebben niets met de gewone hardwerkende Europeaan te maken.

   Mensen die hun geld daar stallen zijn opportunistische gelukszoekers. De vergelijking met het IJsland-debacle is al snel gemaakt. Zelfde verhaal, zelfde slag mensen. Dergelijke beleggingen in discutabele landen gaan gepaard met hoge risico’s. Als die vervolgens bewaarheid worden moet je niet gaan zeuren. Cyprus kun je niet vergelijken met ‘normale’ Europese landen. IJsland destijds ook niet. Het bankenstelsel in die landen is/was absurd groot. Daar kan geen depositostelsel tegen opboksen.

   Het is juist krankzinnig en schandalig als de normale hardwerkende Europeaan moet boeten voor gelukszoekers die wel de hoge rentes op de spaartegoeden willen aanvaarden, maar niet de hoge risico’s die daaraan verbonden zijn. Een gotspe. Merkel zei het al, het valt niet uit te leggen als er miljarden Europees belastinggeld (dus van normale Europese hardwerkende mensen) naar een witwasland als Cyprus gaan. Een circusland, noemt Sweder van Wijnbergen het vanochtend in het FD.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Jorden Spliethof

  Dijsselbloem heeft zijn masker laten vallen en blijkt een ordinaire dief. Een klein kind kan je voorspellen dat wanneer je aan het staatsdepositogarantiestelsel komt dat iedereen met een beetje geld op de bank in opstand komt. Geen wonder eigenlijk want de hele pvda is een naïeve dievenbende die sinterklaas speelt van geleend (gestolen) geld om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen maar vervolgens verbaasd spelen als de economie weer eens instort. Mensen laat je niet bedotten door deze zakkenvullers, met pek en veren het land uit, Europa uit, weg met die oplichters..

  • Ron Kersten

   Je beticht de verkeerde van diefstal. De dief is de Cypriotische regering, niet Dijsselbloem of Europa of jouw “geliefde”-PvdA want die proberen te voorkomen dat het geld uit jouw en mijn zakken wordt geklopt om die incapabele bende op Cyprus een zak centen toe te schuiven.
   Als je goed zou hebben geluisterd dan zou je ook weten dat de Cyprioten in het overleg zelf gekozen hebben om de kleine spaarders aan te pakken omdat ze gewoon te laf zijn om de russische rijken op Cyprus goed aan te pakken. Het beste scenario voor Europa en de Cypriotische spaarders was om alleen de spaartegoeden boven 100K alles te laten betalen om de rest onder 100K buiten schot te houden. Dat durfde de Cypriotische regering niet en zij hebben er zelf voor gekozen om hun eigen burgers uit te knijpen omdat ze de witwas-praktijken van de Russen daar niet willen/kunnen missen. Beetje goedkoop om dan Europa/Dijsselbloem de schuld hiervan te geven. Om nu te zeggen dat ze alternatieven hebben mits ze maar voldoen aan de afgesproken verplichtingen is dan ook niets anders dan de EU ministers al eerder hebben gezegd.

   Je hebt gelijk als je zegt dat iedereen nu ziet dat de garantie tot 100K een loze belofte blijkt van onbetrouwbare politici, en daarom zou ik ook verwacht hebben dat Europa de Cyprioten had gewongen om van de bedragen onder de 100K af te blijven en alleen de bedragen daarboven de volledige rekening zou hebben gepresenteerd.

   (in antwoord op Jorden Spliethof)
 3. RhodBerth

  De beslissing om de ‘kleine’ spaarders mee te laten betalen komt niet van Dijsselbloem, de Euro groep of Europa. Dat is een beslissing van de Cypriotische regering zelf geweest.

  Wat worden wij toch slecht voorgelicht door de media. Triest gewoon.

 4. Binno

  In IJsland lossen ze zoiets op volgens het echte ” vrije markt principe”

  Bank failliet, valt om.
  Risicovol sparen, geld kwijt.
  Bankdirecteur belazert de boel, de bak in!
  Yes!
  zo moet ‘t

  IJsland herstelt sneller dan welke andere zachte heelmeester in Europa dan ook!

Reacties niet toegestaan