Salaris topmannen (uiteraard) omhoog ondanks daling van winsten

De topmannen van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar gemiddeld meer gaan verdienen, ook al daalden de winsten van de ondernemingen met bijna een derde. Gemiddeld lag het inkomen van de topmannen 5,6 procent hoger dan in 2011, meldt de Volkskrant vanochtend na onderzoek. De krant onderzoekt de beloning ieder jaar. En ieder jaar stijgen de inkomens. Als het met de bedrijven goed gaat en ook als het slecht gaat.
De krant keek naar de beloning van de topmannen van 23 AEX-bedrijven die hun jaarverslag hebben gepubliceerd. Vooral de bazen van ASML, Heineken en Wolters Kluwer gingen meer verdienen.

De bestbetaalde topman was de Franse ASML-baas Eric Meurice met een inkomen van 11,2 miljoen euro. Dat is ruim driekwart meer dan een jaar eerder. Voorgaande jaren nam altijd een Shell-topman de eerste plek in. Peter Voser van Shell kwam dit jaar echter uit op 7,5 miljoen euro en neemt daarmee de tweede plek in. De Belg Jean-François van Boxmeer van Heineken staat met een inkomen van 6,5 miljoen euro op de derde plaats.

 

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Dat betekent dus dat je jezelf in alle ernst kunt afvragen of deze mannen hun geld wel opbrengen. In het geval dat het niet zo is, zijn ze een verliespost voor hun bedrijf. Ik zou dan aan een reorganisatie denken.

 2. kletsmajoor

  Niet dat ik het wil opnemen voor de topmannen (-vrouwen) -ik vind hun salarissen absurd in verhouding tot wat ze werkelijk doen- maar ter nuancering: een deel van de stijging van dit jaar kan komen door bonussen uit het verleden die gespreid over meerdere jaren worden uitgekeerd.

  • Niegol

   daar heb je gelijk in. Maar dat toont eigenlijk aleen maar nog duidelijker aan hoe groot en structureel de kloof tussen “normaal” en “superrijk” geworden is.

   Overigens ben ik van mening dat deze bonussen, die over het algemeen gelinkt zijn aan long term performance van de bedrijven (en die is volgens mij niet zo geweldig), geheel ten onrechte worden uitgekeerd.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. John JohnN

  Vroeger waren topmannen/vrouwen vooral mensen aan de top van een eigen bedrijf, nu is het bedrijf van de aandeelhouders. De relatie tussen eigen vermogen en baten uit het bedrijf verdween. Zo kregen de zonnekoningen hun kans. En zonnekoningen zijn hardnekkig. Daartegen is alleen de guillotine nog effectief.

Reacties niet toegestaan