Rijke Cypriotische spaarders raken 60% van hun geld kwijt

Het wordt wel ‘haircut’ genoemd, maar dit lijkt meer op scalperen. Rijke Cypriotische spaarders die meer 100.000 euro bij de Bank of Cyprus hebben gestald zouden tot 60 % van hun kapitaal kunnen verliezen. Dat is het dubbele van de eerdere ramingen, meldt de Financial Times. Een verplichte eenmalige belasting voor spaartegoeden hoger dan 100.000 euro, in ruil voor aandelen van Bank of Cyprus, zou de waarde met 37,5 % verlagen. Daarnaast zouden ze nog eens 22,5 % kunnen verliezen, als beslist wordt dat meer geld nodig is om de banken te redden. Grote spaarders bij Laiki Bank, zullen waarschijnlijk bijna al hun activa afgeschreven zien.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Als ze dat men mijn zuur verdiende geld zouden doen, werd er van het resterende bedrag wapentuig gekocht en zou er actie ondernomen worden tegen degene die bedacht hebben mij kaal te plukken.

  • Buck Danny

   Actie had je in dat geval moeten ondernemen voordat je spaargeld boven de 100.000 euro uitkwam. Andere actie wel te verstaan 😉

   (in antwoord op Dead Silence)
  • John JohnN

   En dan is er weer recht geschied? En je geld met excuus teruggegeven?
   Wat een hersenloze reactie.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Karel Kritisch

   Neem van mij aan dat veel geld op die rekeningen niet zuurverdiend is…

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Zonderling

   Al die buitenlandse spaarders met meer dan 100.000 euro wisten echt wel dat ze een risico namen door hun geld op Cyprus te parkeren – en anders hadden ze het kunnen/moeten weten. Waar anders zou die belachelijk hoge rente vandaan zijn gekomen? Het alternatief is die banken lekker failliet te laten gaan, kijken hoe blij je daar mee bent.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • John JohnN

   Gek dat mijn reactie hierop is gecensureerd, terwijl de bovengenoemde geweldsdreiging kan blijven staan.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. John JohnN

  Lees mijn vergelijkend commentaar dat abusievelijk onder het item van Schäuble over Cyprus is terechtgekomen.

 3. Jannie Ooms

  Ik vertrouw de banken niet en de overheid evenmin. Die garantie van een ton zou best wel eens een wassen neus kunnen zijn, ook in Nederland.

  Het verstandigst lijkt het om al je geld van de bank te halen. Maar dan? Waar moet je het opbergen? Thuis, in een oude sok, of, als het veel is, in een kussensloop? Veel te gevaarlijk.

  Ooit kon je bij elke bank een kluisje huren. Die tijden zijn voorbij. Misschien juist om ons te dwingen ons geld op een rekening te zetten.

  • John JohnN

   Vele van die opgeblazen multinationale bankconcerns zijn ontstaan uit het stofzuigeren van vele kleine oorspronkelijke coöperatieve spaarbanken. Misschien moeten er weer eens wat van zulke kleine bankfaciliteiten opnieuw worden opgericht. Met een bestuur dat een keer per jaar een jaarvergadering houdt waarop de deelnemers welkom zijn en wordt uitgelegd wat er met het geld is gedaan en gedaan zal worden. En afsluitend met een vragenuur.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 4. Karel Kritisch

  Verspreid je geld en staar je niet blind op hoge rente..

 5. Bart_van_Oerle

  Jammer voor die rijken, maar het is de enige manier om banken te dwingen verstandig met ons geld om te gaan. We willen banken immers laten concurreren op betrouwbaarheid en niet op kapitalistische hoogmoed.

Reacties niet toegestaan