‘Amerika stevent af op een bankroet’

Amerika voert al veertig jaar een onverantwoorde economische politiek en het moment is aanstaande dat de rekening wordt gepresenteerd. Econoom David Stockman, ooit de begrotingsdirecteur van Ronald Reagan en congreslid voor de republikeinen, ziet de ondergang naderen. In een uitvoerig stuk in de New York Times legt hij uit hoe zijn land al veertig jaar alles doet om de ondergang dichterbij te brengen. Vooral Bush jr krijgt er van langs. Die voerde twee peperdure oorlogen, liet de uitgaven voor sociale zekerheid en ziektekosten gierend uit de hand lopen en verlaagde ook nog eens de belasting voor de rijken. Er is een handelstekort, omdat de VS veel meer kopen in het buitenland, dan het buitenland in de VS. En er is een begrotingstekort omdat het land de tering niet naar de nering wil zetten. En beide tekorten worden gedekt door het buitenland. Dat financiert de bestedingsdrift van de Amerikanen. Toit het buitenland daarmee ophoudt... Volgens Stockman hebben achtereenvolgende presidenten vooral de rijken en de banken willen ontzien en daarmee een financiele tijdbom op scherp gezet, die op het punt staat af te gaan.  

Bron(nen):   New York Times      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karel Kritisch

  De USA kan toch gewoon de geldpers aanzetten?

  • j g

   Dat doen ze al jaren, dat kan echter niet eeuwig doorgaan. Ga maar eens na wat er gebeurd als de dollar valt. Dan heb je een tot de tanden bewapend land in grote crisis.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Ik bedoelde het sarcastisch, maar het gaat wel zo inderdaad. Zolang iedereen de dollar ziet als de universele munt en er reserves van aanhoudt kunnen ze met op zich waardeloos papier mooie spullen kopen. Fiatgeld, een illusie..

    (in antwoord op j g)
 2. Heldoppantoffels

  En deze econoom denkt blijkbaar dat de overheid dit niet weet?? Het is een heel bewuste strategie.

 3. grasspriet

  Lol – Amerika is als het hele westen al jaren bankroet maar hé, als jij niks zegt zeg ik ook niks.

  • Vogelbeest

   klopt niet. De meeste Europese landen hebben zelf een maak-industrie, kopen goedkoop grondstoffen en verkopen duur goederen. Daarmee hou je je economie op lange termijn in leven en is perfect voor behoud van werkgelegenheid. Zodra een economie nagenoeg alleen uit diensten bestaat begint het fundament te verdwijnen is wordt faillissement een kwestie van tijd.

   (in antwoord op grasspriet)
 4. Arold

  en afgeschoten.
  http://krugman.blogs.nytimes.com/?8dpc

 5. Vogelbeest

  Dat roep ik, ook hier, al vele jaren in allerlei comments. Ik vraag me al jaren af wanneer de rest van de wereld door krijgt dat de begroting van de USA een pyramidespel is. Ze hebben geen maak-industrie meer, want die is ge-outsourced naar lage-lonenlanden. Van alleen high-tech, een paar patenten (apple, google, levi’s, coca-cola) en wapenindustrie kun je op lange termijn niet leven.
  Zodra de rest van de wereld door krijgt dat de USA zijn staatsleningen alleen terug kan betalen met méér staatsleningen komt er een crisis waarbij de huidige omschreven kan woren als “een milde terugval”

 6. Peter Smokers

  Hasta la vista. Je kunt er op wachten als je een maatschappij op fata morgana’s bouwt.

Reacties niet toegestaan