Is de economie wereldwijd aan het inzakken?

Time Magazine buigt zich over de vraag of het gevoel van naderend onheil dat menigeen heeft klopt. Vele amateurs en ook veel kenners denken dat er zoveel onstabiliteit in de wereldeconomie is dat het wachten is op een nieuwe crisis a la Lehmann, maar ditmaal met grotere gevolgen. Af en toe gebeurt iets relatief kleins - twee banken in Cyprus dreigen failliet te gaan - en dat kleine brengt de wereldeconomie al aan het wankelen. Wat dus als er iets groots gebeurt. Met de euro, met de ontsporende Amerikaanse tekorten? Time raadt aan naar de grote veroorzakers van economisch tij en tegentij te kijken. Dat zijn er 4. De demografie, de schulden, de innovatie en de overheidsbestedingen. Voor de westerse economieën staan 3 van de 4 seinen op rood. In de hele westerse wereld werkt de demografie tegen economische groei: de werkende bevolking krimpt ten opzichte van de niet-werkenden. Die krimp zal nog decennia aanhouden. Voor de schulden geldt hetzelfde. Bijna alle overheden hebben teveel schulden en ook veel bedrijven en banken moeten eerder schulden verminderen dan dat ze op de pof kunnen zorgen voor expansie. Dat leidt ook tot inkrimpende overheidsuitgaven. In veel landen doet de overheid noodgedwongen een stapje terug en draagt dus bij aan de krimp, niet aan de groei. Het voornaamste structurele lichtpuntje is de innovatie. De golf die is begonnen met de komst van het internet brengt nog steeds nieuwe toepassingen voort, die tot verhoging van de arbeidsproductiviteit leiden en dus tot meer economische groei. Maar het gevoel van onbehagen wordt dus ook niet weggenomen door voorbij de incidenten, zoals Cyprus, te kijken en het oog te richten op de structurele ontwikkelingen. Ook dan ziet het er niet goed uit  

Bron(nen):   Time      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Volgens mij is de hoofdveroorzaker de steeds verder toenemende wereld bevolking. Opvallend is dat nu de welvaart in landen als India en China toeneemt de groei in het westen tot een stilstand is gekomen. Bij een vaste hoeveelheid voorraden als olie, en andere gronstoffen voor producten die gedeeld moeten worden met steeds meer mensen gaat de welvaart omlaag.
  Bij de huidige technologische kennis zijn 7 miljard mensen al te veel.

  • DennisK

   Precies! Lees “The Long Descent” van John Michael Greer en lees zijn blog “The Archdruid Report”.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Anton van Haasteren

    Het gevoel van onheil dat er momenteel heerst is, volgens mij dan ook niet zozeer de economie, maar het idee dat er momenteel naar middelen wordt gezocht om het aantal mensen op deze planeet drastisch te verminderen. Zie de perikelen rond Noord Korea, Iran en Syrie. De agressie is wereldwijd aan het toenemen.
    Overigens is ook wetenschappelijk aangetoond dat als er teveel individuen van een soort in een natuurlijke omgeving leven, de stress toeneemt.

    (in antwoord op DennisK)
    • Karel Kritisch

     In elk moment in de geschiedenis zijn er conflicten geweest. Vroeger veel meer dan nu trouwens. Je verhaal is ongeloofwaardig lijkt me.

     (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Lees mijn tekst. Een gevoel betekent nog niet dat de werkelijke situatie zo is.
      Feit blijft wel dat Times magazine constateert dat er een gevoel van naderend onheil heerst

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Dat is ook prima, maar ik heb mijn kanttekeningen.
      Het gevoel van naderend onheil is van alle tijden.. In de jaren ’60 en ’70 was het de bom, de Russen etc.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
  • Karel Kritisch

   Daarom is de wereld ook hard bezig alternatieve methoden te ontwikkelen. Bij de huidige technologische kennis zijn 12 miljard mensen nog niet teveel. We moeten het alleen wel toepassen. Vergeet niet dat Nederland 1 van de drukste gebieden in de wereld is he. Elders is het wat rustiger.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Edwin67veen

  Een van de belangrijkste triggers wordt hier vergeten, de olie-prijs. Als iets al een bubbel is, prikt een hoge olie prijs deze lek. Ook onze eigen ¨visionaire¨ denkers in Den Haag zien dit blijkbaar niet. Alternatieve en goedkope energievoorziening is de sleutel tot succes. Gelukkig ziet onze grote broer in het oosten, die geleid wordt door een dame, dit wel.

Reacties niet toegestaan