Nergens stijgen de lonen zo hard als bij de banken

Het CBS bericht: In het eerste kwartaal van 2013 was de stijging van de cao-lonen in de bedrijfstak financiële instellingen met 2,6 procent het hoogst. De oorzaak ligt onder andere in twee bankcao’s waarin relatief hoge loonsverhogingen afgesproken zijn voor de tweede helft van 2012 en het eerste kwartaal van 2013. Bij de bedrijfstak horeca was de loonstijging met 0,8 procent het laagst. Dit komt doordat de eindejaarsuitkering in de cao van de horeca begin dit jaar is vervallen en in 2013 onder voorwaarde per individuele werknemer afgesproken wordt.

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Logisch, want de bonussen zijn ontzettend ingeperkt.
  Ik had liever gehad dat de bonussen waren gebleven, maar nu niet alleen gekoppeld aan winst, maar ook aan klanttevredenheid (lange termijn) en een aantal objectieve criteria voor de bank in haar algemeen, hoe solvabel is ze, hoe groot is haar buffer, etc.

  Want bonussen zijn goed, als ze maar gerelateerd zijn aan goede zaken.
  Nu krijgen bankiers gewoon veel geld, ongeacht of ze goed werk hebben gedaan of niet.

  Jammer dat de bonus in deze crisis in een verkeerd daglicht is komen te staan. Een bonus systeem zou bij heel veel bedrijven leiden tot betere resultaten, en daarmee ook tot gelukkigere werknemers en klanten.

  • Niegol

   ik snap wat je zegt. Het probleem is echter dat de bonussen idioot hoog waren, en losgekoppeld van prestatie. Van de prestatie van bankiers in de afgelopen jaren ben ik niet erg onder de indruk, dus zouden ze geen bonus verdienen, en daaruit voortvloeiend, dus ook geen salarisverhoging.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ik hoop idd niet dat de lonen net zo hard stijgen als de bonussen dalen. Maar zo dom zullen de CEO’s toch ook niet zijn (iig voor hun medewerkers)

    (in antwoord op Niegol)
    • bierneus

     Uit eigen ervaring kan ik dat bevestigen. Ondanks zeer goede resultaten, erg hoge klantevredenheid (door klanten wereldwijd uitgeroepen tot beste bank in onze tak van de dienstverlening) gaat mijn totale inkomen omlaag. “Onder druk van de publieke opinie” (de multimediale lynchpartij die momenteel aan de gang is die iedereen die voor een bank werkt momenteel moet ondergaan). Ik heb ee goed inkomen en werk daar hard voor, maar dat mag kennelijk niet.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • Heldoppantoffels

      Ik denk dat de burger ook niet moet zeiken op de doorsnee medewerker bij een bank. Het gaat natuurlijk soms wel om bedrijfscultuur en graaiers, maar daar kun je het volgens mij niet over hebben bij de gemiddelde medewerker bij een bank. Jij bent waarschijnlijk net zo goed het slachtoffer van de ratten.

      Ik moet meer kotsen van de bestuurders bij banken, zij verrijken zich rustig ten koste van anderen. Overigens ben ik beslist een tegenstander van het redden van banken, zij creeeren de problemen en dus moeten ook zij eigenlijk op de blaren zitten. En dan nog al die fijne belastingontduikende…oh nee men noemt het belastingontwijkende banken!

      (in antwoord op bierneus)
     • John

      Bent u zielig? U hebt werk en een goed inkomen, niks te klagen dus. In tegenstelling tot een paar honderdduizend die sinds de crisis hun werk kwijtraakten. Niet zo huilie bierneus.

      (in antwoord op bierneus)
  • Heldoppantoffels

   De bonussen waar men over struikelt zijn ook niet de bonussen aan normale medewerkers. Het gaat meer om de extreme beloningen die bestuurders zich in allerlei vormen toekennen.
   Je moet natuurlijk wel heel goed opletten dat een bonus bij medewerkers niet gaat leiden tot korte termijn denken, dit gaat namelijk nogal eens ten koste van de lange termijn. !!!en dat was mede oorzaak van de huidige problemen in de bancaire sector.
   Neem Goldman Sach waar men bewust slechte hypotheken verkocht, deze verpakte in mooie beleggingsvormen met AAA waardering van de vrienden bij de rating agency’s. Goldman Sachs verzekerde zich tegen het ineenstorten van deze markt en ging tegelijk op die ineenstorting speculeren.
   Allemaal heel ‘legaal’ natuurlijk, maar je weet ook wel wie die rekening aan het betalen is…..

   (in antwoord op RhodBerth)
  • John

   Ah ja, natuurlijk “bonussen zijn goed”, nog even en je bent de enige op aarde die dit met droge ogen verkondigt.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. j g

  Even nog snel de boel binnenharken voordat het onvermijdelijke gebeurd want het is een wankel kaartenhuis en dat weten ze maar al te goed binnen de financiële instellingen. Ze produceren niets en zijn eerder een last dan een lust voor de economie.

 3. Bert Hilhorst

  Haal je geld toch van de bank en koop een Rottweiler.
  Die foo,i die rente heet is het niet waard om dat zooitje gajes in stand te houden.

 4. giegel

  Gek dat onderwijs niet in dit rijtje staat.. Zij hebben al 4 jaar de nullijn!

 5. John

  Ze zijn gewoon aan het hamsteren. Après nous le déluge.

 6. Peter Smokers

  Je bedoelt de topsalarissen en de bonussen … in Nederland ?

  Nederland gaat niet naar de klote. Nederland is al naar de klote.
  Het wordt nog veel erger. Niet alleen de teruggang naar een eeuw geleden.
  Nee, er is geen komplot. We hebben zelfs komplotzwartmakers.

  Je ziet door de bomen het bos niet meer. En als je ze allemaal kent dan wil je niet meer leven. Zo slecht is de mensheid.
  Maar er is hoop. Maar niet hier. 😉
  Nee, engelen bestaan ook niet. Dat is zeer zeker een komplot.
  Laat staan een god. Dat is om de duivel te verbloemen.

Reacties niet toegestaan