‘Dat Amerika ten onder gaat aan schulden is een sprookje’

Amerika is een land van schulden en Amerikanen leven ook privé graag op de pof. Daaraan zal het land vroeger of later ten onder gaan. Dat is het beeld dat bestaat van Amerika. Het land geeft structureel meer uit dan het verdient en laat het verschil betalen door het buitenland. Dat moet een keer fout gaan. Joe Weisenthal van Business Insider wil dat beeld nuanceren of zelfs bestrijden. Hij wijst op een paar grafieken waaruit blijkt dat de bezittingen van de VS nog altijd veel en veel waardevoller zijn dan de omvang van de schulden. De schulden zijn weliswaar hoog ten opzichte van het nationaal inkomen, maar dat zijn de bezittingen ook. Alle schulden opgeteld bedragen 350% van het nationaal inkomen. Maar alle bezittingen van de VS bedragen 1300% van dat nationaal inkomen. Anders gezegd: de grootste economie van de wereld is nog altijd zeer rijk.  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. maarten

  De verdeling van die rijkdom is eerder het probleem. De assets zitten voor > 99% bij een hele kleine groep vermogenden. De schulden zijn veel “eerlijker” verdeeld. Voor een ingreep als in Cyprus zal toch eerst een kleine revolutie moeten plaatsvinden in de US…

 2. Ron Kersten

  Leuk geprobeerd, maar ik blijf het gevaarlijk vinden dat mensen op krediet leven en geld uitgeven dat ze niet in de portemonnee hebben (ongeacht in Amerika of ergens anders)

 3. j g

  Mooie smoes om nooit je schulden af te lossen. Dat waren de Amerikanen ook nooit van plan.

 4. Hans_Vermeulen

  Hangt er vanaf hoe je de bezittingen waardeert. Daar is geen transparantie in. Het blijkt dat bv. elk onroerend goed voor veel meer waarde in de boeken te schijven is dan het in de echte economie waard is. De 4 grote accountants hebben daar geen enkele moeite mee om dat onder de noemer “financieel slim/sluw” goed te keuren. Zo kan ik dat ook met mijn huis (die reeds onderwater staat), auto (die eigenlijk allang afgeschreven is), caravan (die ik verhuur als tweede huis) en spaargeld (die ik al aan tien verschillende mensen heb uitgeleend) op een lucratieve manier in de boeken schrijven en doen alsof ik rijk ben.

  • kletsmajoor

   Inderdaad, en hoe groot is de markt voor dit soort bezittingen eigenlijk? Wie wil er amerikaanse infrstructuur kopen? Ten opzichte van de VS is de rest van de wereld maar een kleine markt. De waarde van de bezittingen gaat extra snel zakken als het daadwerkelijk tot verkopen komt.

   (in antwoord op Hans_Vermeulen)
 5. RhodBerth

  Het probleem is de rente, wanneer wordt die onhoudbaar?
  Die bezittingen leveren geen (niet genoeg) rente op om deze schuld-rente te compenseren.

  En de bezittingen van de particulieren zijn van geen belang voor de schulden van de overheid.
  De particulieren op Cyprus zijn ook erg rijk.

  Je kunt schulden alleen wegstrepen tegen bezittingen als ze direct gerelateerd zijn.
  Als je een hypotheekschuld heb van 3 ton, en je hebt 1,5 ton gespaard in je beleggingsverzekering, dan is de vergelijking relevant. Kortom, het bovenstaand verhaal is wel van toepassing op NL, maar niet op de USA.

 6. Spot Gold

  Laten we hetzelfde grafiekje ook tekenen voor de eurozone en dan praten we nergens meer over. Toch?

 7. Peter Smokers

  Ik denk toch dat je 1 probleem hebt. Nederland is een provincie van Amerika. Niet AmeriCa ligt in Nederland, maar Nederland ligt in Amerika. Er is iets heel anders aan de hand. Deze tijd is uniek. Er gebeuren dezelfde dingen als vroeger.
  Vroeger had je geen ekonomie zoals nu. Deze zit nu struktureel volkomen verkeerd in elkaar. Alles hangt van een hoop faktoren af.

  De Aarde is tanende met zijn voorraden. Dus zal de Aarde een nieuwe Aarde moeten maken. Alles is onvruchtbaar. We produceren ontzettend veel gifstoffen wat de natuur zelf nooit zou bedenken. Bepaalde kombinaties komen wel voor, maar zo weinig.

  We hebben onszelf onze graf in gesukkeld.
  Kernenergie is zeer onveilig. De energie zelf mag vrij onschuldig zijn. Dat wat er omheen staat is zeer onbetrouwbaar.
  De mens maakt een einde aan zijn eigen bestaan.
  We kreëren alleen al globale hongersnood om daar fors aan te verdienen.
  Ik niet natuurlijk. Ik heb niks met geld. Echter ben ik er ook van afhankelijk gemaakt.
  Weinig keus. Daar zijn we met te weinig voor.

  Nou kun je nog 2 dingen doen voordat het te laat is.
  Of ogenblikkelijk kappen met deze vreselijke onzin die maatschappij en ekonomie heet en de te ver gegane verspilling. Echte duurzaamheid.

  Of onszelf snel vernietigen, want wat er nou gebeurt is laten kreperen.
  Er komen hongerrellen. Alles vervalt tot de basisbehoefte: prehistorische taferelen krijg je dan. Wat moet je doen om te overleven ?
  Das een natuurwet die altijd als eerste naar voren komt.
  Dat zie je bij dieren ook. Je moet dood en verderf zaaien om jezelf in stand te houden.

  Mensen worden nu wettelijk bestolen en ver onder de armoedegrens gedukt.
  Uit hun huis gezet e.d.
  De ene pleegt zelfmoord. Das ook verhongeren, ja.

 8. ivet

  daar heeft het volk wat aan, aan die informatie…..of ze hun hypotheek kunnen verhogen vanwege het potentieel aan schaliegas dat onder hun huis ligt?

 9. ivet

  Dat kan voor NL ook gelden….maar waarom moeten Groningers procederen om de schade aan hun woningen te verhalen? Kortom: niet Amerika (of NL) is rijk, maar de clubjes van die landen die alle waarde zichzelf toeeigenen. Bezit is voor de politieke en industriele elite en schulden voor het (klootjes)volk.

Reacties niet toegestaan