‘Er zal een tweede redding van Cyprus nodig blijken’

Een dezer dagen zal door Europa het licht op groen worden gezet voor uitbetaling van de eerste tranche van het steunpakket van 10 miljard. Maar het zal niet bij die 10 miljard blijven. Daar zijn deskundigen het over eens die de Cypriotische economie goed kennen en die aan het woord komen in de Griekse kwaliteitskrant Ekathimerini. Hoofdprobleem is wat er gebeurt na  de redding. Dan stort namelijk de economie van het eiland in elkaar. De vraag is hoever. Raoul Ruparel, hoofd van de afdeling economic research bij Open Europe: "De economie zal het veel zwaarder krijgen dan Europa aanneemt. De krimp zal niet tot 15 % beperkt blijven, maar veel groter worden. Cyprus moet een heel nieuwe economie opbouwen. Die economie leunde op de banken en dat is voorbij. Maar daarvoor is niet zomaar iets in de plaats." Als de krimp groter wordt, dan zal Cyprus over een of twee jaar weer niet aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Dan zal Europa weer moeten bijspringen en zullen ook investeerders weer een veer moeten laten. Ook andere deskundigen denken dat Europa te optimistisch heeft gerekend over de toekomst van Cyprus. Het zal tegenvallen en dan zal er nieuwe steun nodig zijn

Bron(nen):   Ekathimerini      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John

  EERST belasting heffen. De tweede “ramp” is geen natuurverschijnsel. Hetzeltde geldt voor: Griekenland, Italië, Spanje, Portugal. In zekere zin ook voor Nederland waar de economie onder de waterlijn ook onbelast doorvloeit. Rutte, Dijsselbloem, en de andere EU financeministers zouden minder hoofdpijn hebben als ELK inkomen en vermogen belast werd en niet alleen van hen die gemakkelijk met een simpel computerprogramma zijn af te romen.

 2. malky

  Bodemloze put blijkt zonder bodem.

 3. Adam

  Er komt een tweede redding. Vervolgens zullen de cijfers van Cyprus minder goed zijn “dan verwacht” en volgt er weer in redding. En op de achtergrond worden er natuurlijk geschoven op de bankbalansen.

  Hoe lang houden we dit sprookje nog in stand?

Reacties niet toegestaan