‘Apple zoekt een opvolger voor Tim Cook’

Zijn de dagen van Tim Cook geteld? De electronica gigant is in het geheim op zoek naar en nieuwe CEO, zeggen anonieme Wall Street bronnen tegen Gene Marcial van het gezaghebbende Forbes. Het hoeft niet te kloppen, haast Forbes toe te voegen, maar dat het gerucht de ronde doet is op zich al een veeg teken. Het aandeel Apple, en daarmee ook het bedrijf zelf, maakt moeilijke tijden door. Forbes staat overigens niet alleen. Ook de site The Street komt met geruchten over het einde van Cook, en Fortune meldt dat buiten Apple steeds vaker wordt gevraagd om de scalp van Cook. Maar binnen het bedrijf schijnt hij nog voldoende steun te hebben. Maar los van de verdienste of het gebrek daaraan van Cook, wie zou er te vinden zijn om Apple te gaan leiden. Het is een ondankbare taak: in het beste geval zal je de successen van Steve Jobs benaderen, maar iedere volgende CEO zal altijd in de schaduw van Jobs staan. MarketWatch voegt toe: er is niets wat Jobs, of Cook, of een nieuwe CEO aan de situatie kunnen doen. Apple was uitzonderlijk winstgevend, met name door de hoge winstmarges op de iPhone. Die marges zijn niet te handhaven, gegeven de sterk toegenomen concurrentie van smartphones op basis van Android. Aan de erosie van die marges doet niemand iets, ook een nieuwe CEO niet. En zelf Jobs zou er weinig aan kunnen doen.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Adam

  Steve Jobs dacht echter wel 10 jaar vooruit, op naar een volgend killer device. Cook komt niet verder dan een kleinere iPad.

  • CHIU

   In dat geval zullen we de komende 8,5 jaren zeker nog wel wat gepresenteerd krijgen en hebben de aandeelhouders geen enkele reden om zich zorgen te maken.

   (in antwoord op Adam)
  • Divert

   Als Jobs 10 jaar vooruit kon denken dan had Apple nog geen problemen gehad, zolang is Jobs nog niet dood. Feit is dat er zelfs toen Jobs nog aan het roer van Apple stond er blijkbaar na de iPad niets meer in de pijplijn zat. Dat zien beleggers nu ook, vandaar de vrije val van Apple op de beurs. Je kan niet eeuwig blijven teren op hetzelfde.

   (in antwoord op Adam)
  • Ron Kersten

   Steve had 10 jaar geleden goede ideeen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Maar de laatste jaren kwam er toch bar weinig vernieuwends uit zijn handen, met respect voor Steve kon ook hij niet verder voorruit kijken en de stijgende lijn werd dan ook niet vastgehouden. Tim Cook of een andere CEO zullen toch echt met iets volledig nieuws moeten komen omdat de lifecycle van hun producten ook niet oneindig is en het uitmelken van een goed concept duurt zolang de consument dat accepteren wil.
   Apple is volledig in zichzelf gekeerd en verwend door hun successen maar kakt snel in nu de concurrentie hen inhaalt en ze geen weerwoord hebben. Ze teren nog een tijdje lekker op hun “oude” succes-nummers maar de consument en aandeelhouders zijn veeleisend en ongeduldig en da’s de echte “killer”….

   De opmerking dat hier een ondankbare taak ligt voor de huidige/nieuwe CEO is dan ook terecht lijkt mij.

   (in antwoord op Adam)
 2. goldfinger

  Ondankbare taak? Kreeg die Cook niet $100+ mln tekengeld?

 3. AT

  Maar weinig bedrijven zijn zo opgebouwd rond de inspirerende geest van één persoon als Apple. Als die geest wegvalt dan is de ziel eruit, zo ook bij Apple volgens mij. Ze komen vooral met variaties op de producten van de Jobs tijd, die nieuwe visionaire innovatie blijft uit.

Reacties niet toegestaan