Adviseur van Merkel: ‘de euro heeft nog maximaal 5 jaar’

Kai Konrad is een van de topadviseurs op economisch terrein van Angela Merkel en hij ziet heel weinig toekomst voor de eenheidsmunt. Voor een Duitser op een toppositie spreekt de voorzitter van de wetenschappelijke economische adviescommissie klare taal. "Europa vind ik belangrijk. De Euro niet. En ik zie slechts een kleine overlevingskans voor de euro.” Op de vraag of de munt en over 5 jaar weg is zegt Konrad: "Een exacte termijn is moeilijk te noemen, maar 5 jaar klinkt aannemelijk." Dat negatieve oordeel, gegeven in Welt am Sonntag,  druist in tegen de officiële Duitse beleidslijn dat de euro nodig is om Europa bijeen te houden.
Het ligt volgens Konrad allemaal aan de schulden. "Geen land kan schuld op schuld stapelen zonder het risico te lopen dat investeerders de rekening niet meer willen betalen. Het is het belang van ieder land om de schuld zo klein mogelijk te houden." "Waar de grens ligt moet je van land tot land bekijken. Dat hangt ook af van de economische groei en van de groei van de bevolking"
Volgens Konrad moet ieder land in principe zelf weten hoeveel schuld ze op zich laadt, als ze tenminste zelf de verantwoordelijkheid van die schulden dragen. En dat is niet het geval zolang de euro bestaat. Die euro maakt de schulden van het ene land het probleem van alle landen.
Kanselier Angela Merkel zegt (in het openbaar) altijd dat zij pal staat voor de euro en dat er haar alles aan is gelegen om de munt in zijn huidige vorm te bewaren. De officiële Duitse lijn is dat de euro essentieel is voor het voortbestaan van de Europese Unie. In haar naaste omgeving wordt daarover klaarblijkelijk genuanceerd gedacht.

Bron(nen):   Daily Telegraph      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Merkel heeft gelijk. Als de lijm (de Euro) wegvalt, valt de hele unie uit elkaar. Door het wegvallen van de Euro gaan de landen zich weer helemaal opzichzelf richten en voelen zij zich niet meer genoodzaakt om zich om andere landen te bekommeren. En dat zal het einde van de Unie en niet te vergeten (luister goed Eurosceptici) het einde van Europa zijn zoals we dat kennen. Dan is het gebeurd met sociale akkoorden, uit met sociale zekerheid, uit met welvaart en zullen wij zakken naar de lijst met 3e wereld landen. Denkt u werkelijk dat dit een sprookje en doomsdaydenken is? Ik hoop dat u en ik dit niet zullen meemaken, maar als wij dit niet meemaken, weet ik 1 ding zeker. Dan bestaat de Euro nog en wel voor alle EU-landen.

  • knier

   De grootste welvaartsgroei hadden we onder de EEG,dus zonder euro en al teveel EU bemoeienis maar om de een of andere reden wordt ons voorgehouden dat de wereld vergaat als er geen euro meer bestaat en er geen handel meer mogelijk is zonder EU,terwijl die onder de EEG floreerde.

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • AT

    Die welvaartsgroei hadden we niet alleen door de EEG, maar door een na-oorlogse Europese groei. We kwamen uit een heel diep dal. Helaas kan deze periode dus niet één op één gebruikt worden ter vergelijk. We leven nu in een hele andere situatie waarin de groei zoals voorheen simpelweg niet meer mogelijk is. Sowieso moet je vraagtekens zetten bij ‘groei’ als de enige waarde waarop iets als de EU beoordeelt mag worden. De EU heeft namelijk ook andere waarden, waar veel landen en werelddelen die nu hard groeien nog wat van kunnen leren.

    (in antwoord op knier)
 2. AT

  De huidige kritiek op de Euro is een zegen voor de munt, aangezien voorstanders er alles aan zullen doen om de munt te behouden…waardoor deze sterker wordt. Bij de oprichting van de muntunie is te snel gehandeld waardoor gevaren zijn genegeerd. Hier krijgen we nu de terugslag van. De gezamenlijke munt brengt fundamentele problemen aan het licht die niet bij de munt zelf liggen. We zullen hoe dan ook moeten accepteren dat solidariteit één van de grondbeginselen is van Europa, wat nu betekend dat de sterken lijden onder de zwakken.

  Het schrappen van de Euro zou een dusdanig teken van wantrouwen en verlies van geloof in het solidariteitsprincipe zijn, dat de vraag wordt wat überhaupt de waarde van een EU nog is. Immers is een monetaire unie het enige logische gevolg van het samenvloeien van kleine economieën in een globaliserende wereld. Mijn ‘brutale’ voorspelling is dat Europa met één munt hét wereldmodel is voor de toekomst. We leven in een testfase waarin oneffenheden gladgestreken moeten worden, om over wellicht 50 jaar (of misschien zelfs eerder) het systeem te kunnen elders te kunnen implementeren.

 3. grasspriet

  *Doet alvast een rondedansje*

 4. bello

  Zo snel mogelijk euromunt verlaten ieder land eigen geld weer invoeren en de crisis is binnen 1 jaar voorbij zo niet wordt het alleen maar erger ik hoop dat meeste politieke dit nou goed beseffen en hou op met mensen bang maken dat als munt valt dat de unie ook valt onzin als het zo doorgaat bestaat straks geen unie of munteenheid meer wordt toch is wakker

Reacties niet toegestaan