Adviseur van Merkel: 'de euro heeft nog maximaal 5 jaar'

Economie
donderdag, 25 april 2013 om 8:33
welingelichtekringen header 1
Kai Konrad is een van de topadviseurs op economisch terrein van Angela Merkel en hij ziet heel weinig toekomst voor de eenheidsmunt. Voor een Duitser op een toppositie spreekt de voorzitter van de wetenschappelijke economische adviescommissie klare taal. "Europa vind ik belangrijk. De Euro niet. En ik zie slechts een kleine overlevingskans voor de euro.” Op de vraag of de munt en over 5 jaar weg is zegt Konrad: "Een exacte termijn is moeilijk te noemen, maar 5 jaar klinkt aannemelijk." Dat negatieve oordeel, gegeven in Welt am Sonntag, druist in tegen de officiële Duitse beleidslijn dat de euro nodig is om Europa bijeen te houden.
Het ligt volgens Konrad allemaal aan de schulden. "Geen land kan schuld op schuld stapelen zonder het risico te lopen dat investeerders de rekening niet meer willen betalen. Het is het belang van ieder land om de schuld zo klein mogelijk te houden." "Waar de grens ligt moet je van land tot land bekijken. Dat hangt ook af van de economische groei en van de groei van de bevolking"
Volgens Konrad moet ieder land in principe zelf weten hoeveel schuld ze op zich laadt, als ze tenminste zelf de verantwoordelijkheid van die schulden dragen. En dat is niet het geval zolang de euro bestaat. Die euro maakt de schulden van het ene land het probleem van alle landen.
Kanselier Angela Merkel zegt (in het openbaar) altijd dat zij pal staat voor de euro en dat er haar alles aan is gelegen om de munt in zijn huidige vorm te bewaren. De officiële Duitse lijn is dat de euro essentieel is voor het voortbestaan van de Europese Unie. In haar naaste omgeving wordt daarover klaarblijkelijk genuanceerd gedacht.
Bron(nen): Daily Telegraph