Eenderde van de Duitse werklozen is allochtoon

De massa-werkloosheid is aan Duitsland vooralsnog voor bijgegaan. Het percentage werklozen ligt beneden de 5 procent. Maar anders is dat onder allochtonen. Want van alle werklozen is ruim een derde van buitenlandse komaf of van de tweede generatie. Dat is veel meer dan het aandeel buitenlanders in het totaal van de bevolking. Oorzaak: taal en opleiding, zegt het BA, de Duitse versie van het arbeidsbureau. Teveel allochtonen spreken onvoldoende Duits en/of hebben geen voltooide opleiding. Interessant is dat in een land waar de economie redelijk tot goed draait het probleem van de participatie van 'mensen met wortels in het buitenland', zoals dat in Duitsland wordt omschreven, dus onverminderd groot is. In Duitsland is de benadering van het probleem wel anders. De bevolking krimpt, de economie groeit, en dus is er in veel sectoren een tekort aan vakbekwame mensen. Er komt dan ook binnenkort een nieuwe Top onder leiding van Merkel om te zien hoe het opleidingsniveau van de allochtonen kan worden verhoogd, zodat ze mee kunnen gaan doen met werken

Bron(nen):   Die Welt      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Taal en opleiding worden als belangrijkste oorzaak gegeven voor de hoge werkloosheid, maar het niet voltooien van een opleiding is juist een gevolg van onvoldoende beheersing van de taal. Door ervaringen op het werk en in de woonbuurt zie ik gebrekkige omgangsvormen door onbegrip van de werking van de (westerse) maatschappij als tweede hoofdoorzaak. Dus werken aan taal en beter begrip van de maatschappij lijkt me beter dan direct op opleidingen concentreren.

  • JOHNN

   Zijn het toch ook niet een beetje “weggooi arbeidskrachten”?
   Welkom als we ze nodig hebben, buitengesloten als het wat minder gaat?
   Gezien het omzetten van vaste arbeidscontracten naar zzp-verbintenissen, heel populair bij werkgevers sinds 2008, heb ik niet veel illusies over de motieven waardoor de verschillen zijn ontstaan.
   Wat “witte” arbeidskrachten ervaren vindt op dezelfde manier plaats onder allochtonen. Het ruimhartige toelatingsbeleid in tijden van “werk zat” heeft zijn schaduwkant waar nooit iemand bij wilde stilstaan, wie neemt nu zijn verantwoordelijkiheid?

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Mo Meta

   Rare aanname doe je over taal en opleiding. In Duitsland, anders dan Nederland met haar diensteneconomie, zijn vooral techneuten nodig. Een excellente beheersing van de Duitse taal is dan geen must.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Dat vind ik nou weer een rare aanname over werken in de techniek. Ik werk zelf in de techniek en kan je verzekeren dat taal daar met zo belangrijk is als welk ander beroep dan ook. Of denk je dat technici ‘spontaan’ weten wat ze moeten doen op een project?

    (in antwoord op Mo Meta)
    • Mo Meta

     Ik zeg ook “excellente beheersing”. Als consultant of bankier bijv. zul je mensen moeten overtuigen, een grote woordenschat moeten hebben en ook nog eens leuk kunnen schrijven. Als techneut heb je genoeg aan een beperktere specialistische woordenschat die past bij je specialisme en een basiskennis van de voertaal.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Jij hebt niet veel werkervaring, he? Of alleen ervaring in een kleine sector met een hoge dunk van zichzelf. Excellente taalbeheersing is nergens vereist en kom je dus ook niet veel tegen. Ook niet in de hoge functies die je noemt. Goede taalbeheersing om te kunnen overleggen hoe het werk aangepakt moet worden is gevraagd. En daarin scoren te veel allochtonen laag. Daar begon deze discussie mee.

      (in antwoord op Mo Meta)
 2. Marcel van Houten

  Het lijkt mij een kwestie van eigen schuld, dikke bult.

  Mensen van allochtone afkomst willen vaak ten koste van alles de eigen cultuur (en taal) behouden en doen veel te weinig om te integreren. Dan is dit de prijs die men te betalen heeft, vette pech.

  • Corine Ganga

   Dat is echt niet waar! Media geeft een beeld en iedereen neemt het aan..
   ”Mensen van allochtone afkomst willen vaak ten koste van alles de eigen cultuur (en taal) behouden en doen veel te weinig om te integreren.” Dat is echt l*lkoek! ”Veel eerste generatie allochtonen willen ten koste van alles de eigen cultuur (en taal) behouden en doen veel te weinig om te integreren.” Dat moet het zijn!

   (in antwoord op Marcel van Houten)

Reacties niet toegestaan