Nu makelaar worden!

Terwijl de huizenmarkt is ingestort, willen honderden jonge mensen in New York makelaar worden. In de eerste weken van 2009 meldden zich meer dan zevenhonderd kandidaten aan voor de cursus en het verplichte examen. Het gaat om pas afgestudeerde studenten, ontslagen bankmedewerkers, barkeepers en fotomodellen die een carrièrestap willen maken.
Dat de markt in het slop zit, is de aspirant makelaars niet ontgaan. “Deze business is cyclisch,” zegt er een. “Als ik nu ervaring opdoe en mijn tanden erin zet, heb ik ervaring tegen de tijd dat er weer een upswing komt."
De onroerend goed markt in New York is een wereld waar de competitie groot is. Maar als je het vak beheerst, is het goed verdienen en dat blijkt erg verleidelijk. “I’m doing real estate for money,” zegt een jonge vrouw die tot voor kort bij H & M werkte, en die haar jaarinkomen van 47.000 dollar snel wenst te verdubbelen.
Een beginnende makelaar moet zo’n 50.000 dollar kunnen verdienen. Maar dan zijn werkdagen van tien uur en dat zeven dagen per week geen uitzondering. De meesten beginnen op de huurmarkt waar de marges laag zijn, maar waar nog steeds voldoende handel is. Daarna zijn ze hopelijk klaar voor de koop en verkoop van onroerend goed.
De energie waarmee deze mensen zich op hun nieuwe baan storten, is verbluffend – en misschien wel typisch New Yorks. Als een docent die voor de groep staat, vraagt waarom ze makelaar willen worden, komt het antwoord als uit een mond: “Money.” Commentaar van de docent: “I love that answer.”

Bron(nen):   The New York Times