Bankgeheim Liechtenstein onder vuur

Vorst Hans-Adam II van Liechtenstein verzet zich fel tegen ‘de Duitse aanval’ op het bankgeheim van zijn land en wil niet weten van de roep om meer openheid inzake banktegoeden van vermogende klanten. Het micro-landje grenst aan Zwitserland en probeert al tientallen jaren met veel succes de grote fortuinen naar zijn banken te halen in ruil voor extreme zwijgzaamheid tegenover nieuwsgierige belastingdiensten van andere landen.
Vanuit Schloss Vaduz ziet de monarch toe op strikte naleving van zijn nationale bankgeheim, maar dat wordt steeds lastiger. Vooral uit het machtige Duitsland neemt de druk toe om openheid te verschaffen over het Duitse grootkapitaal dat zijn toevlucht zoekt tot Liechtenstein. Ook de Duitse geheime dienst zou hier een actieve rol in spelen door op weinig ethische wijze de gangen van rijke landgenoten na te gaan. Reden: in tijden van kredietcrisis is belastinggeld dat weglekt meer dan welkom.
De aandrang is dermate groot, dat kroonprins Alois van Liechtenstein al terugtrekkende bewegingen maakt en bekende dat het bancaire systeem van de dwergstaat toe is aan modernisering.
Maar daar wil de pater familias niets van weten. Hans-Adam II kwam daarom dit weekend met een heel ander voorstel. De grondprincipes van de rechtsstaat Liechtenstein dienen te worden gerespecteerd. En Duitsland moet zijn belastingen hoognodig liberaliseren. Zodat niet één Duitser nog op het idee komt om met zijn vermogen de grens over te vluchten.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung