Banken zijn nog altijd niet te vertrouwen

Economie
woensdag, 18 februari 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Amerika liegen banken, zoals ze dat ook in de Nederland doen. Ze zijn, hier en daar, voor heel erg veel geld van de ondergang gered, maar laten op hun beurt de klanten kopje onder gaan. Hier en daar.
Hier houdt de overheid vol dat de banken fantastische, betrouwbare instellingen zijn. Iedereen weet dat ABNAMRO de hand op de knip houdt, en bedrijven en particulieren in de steek laat, ondanks het feit dat ze gered zijn met geld van ons allen, alleen Wouter weet het nog niet (zoals de regering ook de laatste was die tot de ontdekking kwam dat er crisis is).
In de VS komt het wangedrag van de banken die net zijn gered echter wel aan de oppervlakte en beginnen het volk, de media en de politiek te morren, en grijpt de regering-Obama in. De twintig grootse banken, die met 700 miljard dollar zijn gered, hebben in de laatste maanden van 2008 nog minder uitgeleend dan daarvoor, heeft de regering bekend gemaakt. En daarvoor waren ze bijna failliet en leenden dus al bijna niets uit.
De rapporten laten zien dat de banken niet meewerken om de crisis te verlichten, integendeel: zestig procent van de banken bekent openlijk de voorwaarden voor krediet te hebben aangescherpt. Dat zal de crisis aanzienlijk verder verscherpen en dat was niet de bedoeling van de reddingsacties. Maar in de VS gaat, anders dan in Nederland, wel iets veranderen. De nieuwe minister van financiën, Timothy Geithner, heeft aangekondigd dat nieuwe steun aan banken zal worden gekoppeld aan eisen aangaande leningen aan bedrijven en particulieren. Wie niet wil uitlenen zal ook geen overheidssteun krijgen, is het nieuwe beleid van de regering-Obama.
Wouter Bos houdt voorlopig vol dat banken hun leven zullen beteren dankzij een goed gesprek.